Dostupan ispravljeni prevod Gnomovih igrica za Ubuntu 10.04

gnome-gamesPre dva dana Ubuntu-rs su kontaktirali  novinari jednog dnevnog lista i obavestili  nas o pritužbama roditelja na prevod Edubuntua 10.04.  Reč je Edubuntuu instaliranom na laptopovima koje su beogradske opštine poklonile osnovcima (ovde možete pročitati više o toj akciji). Problematičan je bio prevod pasijansa u Gnomovim igricama. Usled nedovoljnog razumevanja konteksta, nazivi dve verzije pasijansa su neprikladano prevedeni.

Ovde treba naglasiti da Ubuntu-rs ne održava pomenuti prevod, te da je isti dostupan i na drugim distribucijama u sklopu grafičkog okruženje radne površi Gnom.

Napominjemo da greške u prevodu treba prijaviti na matičnim stranicama prevodilačkih timova. U ovom slučaju to su sledeće adrese: http://l10n.gnome.org/teams/sr/http://prevod.org/greske/

Ubuntu LoZa Srbije je odmah kontaktirala srpski prevodilački tim Gnoma. Prevodioci su istog časa ispravili problematična mesta u prevodu, ali na žalost ispravke neće biti  dostupne do novog izdanja Gnoma (3.4) i što se nas tiče nove verzije Ubuntua.

Ipak, da bi se izašlo u susret zabrinutim roditeljima, Ubuntu zajednica Srbije je na svoj sajt postavila instalacioni paket za Ubuntu 10.04 (paket je  binarno kompatibilan i sa svim derivatima) koji sadrži ispravljen prevod spornih programa. Paket možete skinuti sa sledeće adrese:

http://www.ubuntu-rs.org/language-pack-gnome-sr-base_10.04+20100714_all.deb

ili unošenjem sledeće komande u terminal:

wget http://www.ubuntu-rs.org/language-pack-gnome-sr-base_10.04+20100714_all.deb

Paket možete instalirati iz terminala komandom

sudo dpkg -i language-pack-gnome-sr-base_10.04+20100714_all.deb 

ili pomoću grafičke alatke GDebi.

Ukoliko već imate instaliran srpski prevod, nisu vam potrebne nikakve dodatne međuzavisnosti za instalaciju ispravljenog prevoda.

U slučaju da imate problema prilikom instalacije ovog paketa, slobodno nam se obratite za pomoć na našem forumu.

Zabeleži (bookmark) permalink.