Edubuntu, ranije poznat kao Ubuntu Education Edition, je zvanični derivat Ubuntu distribucije kreiran za korišćenje u školama, kući i zajednicama.

Edubuntu je razvijen u saradnji sa učiteljima i tehnolozima u više država. Edubuntu ja napravljen na Ubuntu osnovi, uključuje LTSP klijent arhitekturu i nekoliko obrazovnih aplikacija, i namenjen je korisnicima od 6 do 18 godina. Kreiran je za jednostavnu instalaciju i održavanje.

U Edubuntu je uključen Linux Terminal Server Project, veliki broj obrazovnih programa uključujući GCompris, KDE Edutainment Suite, Sabayon Profile Manager, Pessulus Lockdown Editor, Edubuntu Menueditor, OpenOffice.org, Gnome Nanny i iTalc kao i mnogi drugi. Edubuntu CD-ovi su ranije bili dostupni besplatno putem Shipit servisa. Međutim, od verzije 8.10, može se preuzeti jedino u DVD formatu.

Edubuntuovo podrazumevano grafičko okruženje je GNOME, a od verzije 7.10, KDE je takođe dostupan kao Edubuntu KDE. Od Ubuntu 10.04, Edubuntu zajednica je takođe radila sa Qimo 4 Kids projektom kako bi omogućila Qimo radno okruženje koje je bazirano na XFCE okruženju.

Osnovni cilj Edubuntua je da omogući nastavniku sa ograničenim tehničkim znanjem i veštinama da postavi računarsku laboratoriju ili okruženje za učenje u mreži za sat vremena ili manje i zatim efektivno administrira okruženje.

Osnovni ciljevi za Edubuntu su centralizovani sistem upravljanja postavkama, korisnicima i procesima, zajedno sa uređajima za zajednički rad u učionicama. Jednako važno je i okupljanje najboljih dostupnih digitalnih materijala i slobodnog softvera za obrazovanje.

Takođe je namenjen okruženjima sa malim prihodima kako bi maksimalno iskoristili dostupnu (stariju) opremu.

Veb prezentacija distribucije: http://www.edubuntu.org/.