Edubuntu, раније познат као Ubuntu Education Edition, је званични дериват Ubuntu дистрибуције креиран за коришћење у школама, кући и заједницама.

Edubuntu је развијен у сарадњи са учитељима и технолозима у више држава. Edubuntu ја направљен на Ubuntu основи, укључује LTSP клијент архитектуру и неколико образовних апликација, и намењен је корисницима од 6 до 18 година. Креиран је за једноставну инсталацију и одржавање.

У Edubuntu је укључен Linux Terminal Server Project, велики број образовних програма укључујући GCompris, KDE Edutainment Suite, Sabayon Profile Manager, Pessulus Lockdown Editor, Edubuntu Menueditor, OpenOffice.org, Gnome Nanny и iTalc као и многи други. Edubuntu ЦД-ови су раније били доступни бесплатно путем Shipit сервиса. Међутим, од верзије 8.10, може се преузети једино у ДВД формату.

Edubuntuово подразумевано графичко окружење је GNOME, а од верзије 7.10, KDE је такође доступан као Edubuntu KDE. Од Ubuntu 10.04, Edubuntu заједница је такође радила са Qimo 4 Kids пројектом како би омогућила Qimo радно окружење које је базирано на XFCE окружењу.

Основни циљ Edubuntuа је да омогући наставнику са ограниченим техничким знањем и вештинама да постави рачунарску лабораторију или окружење за учење у мрежи за сат времена или мање и затим ефективно администрира окружење.

Основни циљеви за Edubuntu су централизовани систем управљања поставкама, корисницима и процесима, заједно са уређајима за заједнички рад у учионицама. Једнако важно је и окупљање најбољих доступних дигиталних материјала и слободног софтвера за образовање.

Такође је намењен окружењима са малим приходима како би максимално искористили доступну (старију) опрему.

Веб презентација дистрибуције: http://www.edubuntu.org/.