Odgovori 

Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edubuntu kao porodicni OS?
Autor Poruka
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: 33
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 0 u 0 poruka
Ugled: 0
Poruka: #1
Edubuntu kao porodicni OS?
Pozdrav svima!
Posle duzeg trazenja po internetu nisam uspeo da nadjem odgovor na ovo pitanje pa se nadam da ce neko od vas moci da mi pomogne.
Naime, Edubuntu se predstavlja kao "operativni sistem namenjen obrazovnim ustanovama" i "prilagodjen deci od 6 do 14 godina" ali se nigde ne spominje kucna upotreba. Jedini "trag" sam nasao na lokaciji: https://wiki.edubuntu.org/HowToCookEdubuntu/Chapters
gde postoji poglavlje
"Part III - Using Edubuntu at home (the optional workstation install)"
Ono sto sam primetio na zvanicnom sajtu Edubuntu-a je da je na njemu moguce raditi skoro sve sto prosecne porodice sa decom tog uzrasta i rade na racunaru (Internet, muzika, video, igrice, rad sa slikama.) pa me zanima koja su mu eventualna ogranicenja?
DVD?
Prebacivanje slika iz f.aparata/m.telefona?
Komplikovanije igrice poput "Winning Eleven"?
Skype?
Brzina?
Komplikovana instalacija?
itd.
Ukratko:
Da li po Vasem misljenju Edubuntu pored toga sto je izuzetan za decu (bar po slikama), moze da zadovolji i one uobicajene potrebe koje prosecna porodica ima pri koriscenju racunara?
Hvala unapred!
20-03-2007 19.59
Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
olujicz Nije na vezi
Wiki maher

Poruka: 1,099
Dao zahvalnica: 2
Dobio zahvalnica: 8 u 6 poruka
Ugled: 10
Poruka: #2

Na njemu radi sve sto radi i na ubuntu, tako da sigurno moze da zadovolji uobicajne potrebe.
20-03-2007 20.04
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #3

Hvala!
Mislim da mu treba posvetiti vise paznje, npr. "Operatvni sistem prilagodjen deci od 6 do 14 god. koji se koristi u mnogim skolama sirom sveta a mozda ce jednog dana i kod nas"!
Jasnije zvuci nego "namenjen obrazovnim ustanovama" (deluje nekako "cinovnicki").
Ovo kazem jer sam krajnje sjucajno otvorio stranicu
http://www.edubuntu.org/UsingEdubuntu
i nisam mogao da verujem da dosad nism cuo za tako nesto !
Mnogo ljudi u mom okruzenju koji takodje imaju decu i dugo koriste racunar takodje nemaju predstavu o tome.
Hvala jos jednom.
20-03-2007 20.14
aleXa Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 783
Dobio zahvalnica: 1 u 1 poruka
Ugled: 1
Poruka: #4

Tema za početnike, pa baš i nije. Premešteno u opšte diskusije. Smile
20-03-2007 20.33
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #5

OK.
Ja sam trazio "Apsolutni PREDpocetnik" ali nisam nasao.
20-03-2007 20.55
Hide Nije na vezi
Malac

Poruka: 683
Dobio zahvalnica: 2 u 2 poruka
Ugled: 4
Poruka: #6

offtopic

sto mene matorci nisu kljukali linuxom kad sam bio mali Big Grin?
20-03-2007 21.06
Guster Nije na vezi
Član

Poruka: 222
Poruka: #7

Edubuntu је шарени Ubuntu, направљен да се свиди клинцима, са разним игрицама и сличним керефекама, али са много озбиљних едукативних додатака. Edubuntu има скоро све што и Ubuntu, а оно што нема може се додати из Synaptic-а из истих репозиторијума. Све што просјечном кориснику рачунара треба - има. Пробао сам га кући, млађи чланови породице су одушевљени, а од четири директора основних школа којима сам дао да га пробају, још очекујем одговор. Препоручујем га свима који имају ситну дјецу коју треба учити свему, па и коришћењу рачунара. Windows ће свакако научити у школи на часовима информатике, па се око тога не треба трудити. То је комплетан оперативни систем који ради све, а основна намјена га не ограничава да мама и тата не могу радити на њему "озбиљне" ствари кад клинци заврше са игром и учењем.
20-03-2007 21.47
quince Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 651
Poruka: #8

mislim da ima jedan zanimljiviji sistem za decu, loptu u ruke i mars na igraliste, da nam buduce generacije ne bi bili freak-ovi.Na sistematskim za osnovne razrede nema deteta bez deformiteta.
Moj mali komsa od tli godine na pitanje :"Sta ima Acika?" odgovara :"Sijius sem" i to svaki put kad ga pitam, a mogu da se kladim da zna vise igrica nego nas nekoliko zajedno.
20-03-2007 23.28
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #9

Najpre, Hvala na odgovarima i komentarima!
Ostaje pitanje prevoda: da li ce, kada i sta (naravno 'odprilike') biti prevedeno na srpski?
Tj. Da li ce ce prevodjenem Ubuntu-a biti prevedeno i SVE iz Edubuntu-a (Matemetika, Hemija, Geografija, "HELP" meni itd .)
21-03-2007 01.05
Guster Nije na vezi
Član

Poruka: 222
Poruka: #10

Citat:da li ce, kada i sta (naravno 'odprilike') biti prevedeno na srpski?

Скоро све је већ преведено. Клик-клик-клик: Language support - Serbian и готово.
21-03-2007 01.30
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #11

Citat:Originally posted by quince
mislim da ima jedan zanimljiviji sistem za decu, loptu u ruke i mars na igraliste, da nam buduce generacije ne bi bili freak-ovi.Na sistematskim za osnovne razrede nema deteta bez deformiteta.
Moj mali komsa od tli godine na pitanje :"Sta ima Acika?" odgovara :"Sijius sem" i to svaki put kad ga pitam, a mogu da se kladim da zna vise igrica nego nas nekoliko zajedno.
Ovde je doslo do neporazuma!
Pa ja se 1000% slazem i upravo je TO situacija koju bi hteo da izbegnem kod svoje dece! Znam za jedan pomalo komican primer:
Majka jednog gimnazijalca zacudjeno pita profesorku informatike "Kako moj sin ima '1' iz informatike kad je po ceo dan za kompjuterom!?"
Kompjuter bi trebalo da pored svih prakticnih namena POMAZE u obrazovanju deteta, da podstice kreativnost, da razvija mastu .Pa kako onda dolazimo u situaciju da nas 'mashina' koja moze SVE u stvari 'zaglupljuje'?
Jedan deo odgovora je prost:
Sta smeju deca od 5-6 godina da rade na kompjuteru?
Gde to mogu da 'kliknu' a da mi (roditelji) ne dreknemo "NE TO!" jer nam posle nekoliko godina dojadilo da cupamo kablove i nosimo kuciste u servis na nekakvo 'formatiranje', a sramota nas je da vise 'cimamo' komsije, prijatelje, kolege itd.?
Osim "Paint"-a i nekih programa tipa 'Engleski uz igru' deca maltene nemaju sta da rade na kompjuteru sem 'igrica'. To je najbezbolnije (ima dve-tri ikonice na koje sme da klikne i to je to). I uglavnom tako pocinje.
Mislim da je ogromna vecina ljudi kupila upravo kompjuter koji je u to vreme bio aktuelan i mogao SVE a da sad na njemu uglavnom igraju igrice.
Po onome sto ja pretpostavljam da nudi Edubuntu, deca ce u njemu moci da vezbaju matematiku, hemiju, gramatiku da na zabavan nacin uce geografiju, biologiju i druge predmete i upravo zahvaljujuci kompjuteru popravljati ocene iz pojedinih predmeta!? A posle vezbi 'moze malo igrica, pa rucak i mars napolje'! (sa loptom, naravno!).
A sad zamislite 'sportsku kreativnost' sa loptom koja je iz nepoznatih razloga napravljena od specijalne legure olova i stakla?! Pa ako je jace sutnes moramo kod lekara na previjanje a ako ti, ne daj Boze, ispadne - pola sata sakupljamo delice da bi je odneli u servis(!), tako da se najbezbednije 'koristi' tako sto se lagano valja po mekanoj povrsini!?
Verovatno bi se cudili kako su nam deca 'grbava' i ne umeju trce i skacu a bave se sportom!
Izvinjavam se na duzini odgovora i veliko hvala Gusteru (nadao sam se da ce odgovor biti takav)!
21-03-2007 16.08
quince Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 651
Poruka: #12

Smile
ok, ja volim da preterujem.
21-03-2007 17.23
Данило Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 318
Poruka: #13

Што се превода тиче, има ту неколико непреведених ствари које не чине језгро „обичног“ Убунтуа. На пример, gcompris је вероватно врло корисна стварчица, а превод је мало застарео, а никада није потпуно ни завршен (нпр. тамо постоји игра читања назива држава, боја, итд. а никад нисмо снимили ове звучне фајлове на српском).

Ако је неко заинтересован да помогне, нека се јави Wink
21-03-2007 18.06
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #14

Citat:Originally posted by quince
Smile
ok, ja volim da preterujem.
Ne, naprotiv!
Situacija jeste takva.
21-03-2007 19.57
v0xel Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 569
Poruka: #15

[delimicno off-topic], za sve koji se interesuju o primeni racunara u obrazovanju i zivotu, pogledajte ovde:

http://www.johnseelybrown.com/speeches.html#digitalage

Ovaj cicica to objasnjava mnogo bolje od mene.
21-03-2007 21.18
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #16

[quote]Originally posted by Данило
никад нисмо снимили ове звучне фајлове на српском).
Ako moze jos neka informacija:
Koliko fajlova (to su verovatno reci, krace fraze.) je u pitanju, i gde je 'zapelo' (oprema, 'glumci', vreme .)?
22-03-2007 00.19
slsimic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: 622
Poruka: #17

Citat:paosmarsa
Gde to mogu da 'kliknu' a da mi (roditelji) ne dreknemo "NE TO!" jer nam posle nekoliko godina dojadilo da cupamo kablove i nosimo kuciste u servis na nekakvo 'formatiranje', a sramota nas je da vise 'cimamo' komsije, prijatelje, kolege itd.?

Ја зато мојим клинцима убацим Лајв ЕДУБУНТУ и могу да кликћу где год хоће Wink

gcompris је фантастичан пакет. чак и овакав „непреведен“. децу може да научи како се ради са мишем. тастатуром. шта је дупли клик. боје . облике., ма гомилу ствари од најједноставнијих до мало сложенијих.

Citat:Данило
На пример, gcompris је вероватно врло корисна стварчица, а превод је мало застарео, а никада није потпуно ни завршен (нпр. тамо постоји игра читања назива држава, боја, итд. а никад нисмо снимили ове звучне фајлове на српском).

Ја сам за ktuberling (тј. КРОМПИРКА) на КДЕ-у урадио звучне фајлове тј. снимио сам свог клинца како изговара МАШНА ОКО НОС УВО итд. и то смо поставили у превод КДЕ-а.
Можда бих могао да се при'ватим и овога с обзиром да из личног искуства знам колико су клинци одушевљени gcompris-ом. а и имам бесплатне „глумце“ Wink
Добро, не баш бесплатне али верујем да ће ЛИНУКС Заједница да се отвори за 2 чоколаде.
22-03-2007 10.26
paosmarsa Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #18

Blago tvojim klincima!
22-03-2007 12.19
slsimic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: #19

Не знам на шта се конкретно овај коментар односи, да ли на чоколаде или ЛАЈВ Едубунту,
али мислим да ни једно а ни друго није неки проблем. Wink
22-03-2007 15.26
slsimic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: #20

Ако некога занима.

ГКомприс је комплетно преведен и урађени су звучни записи за српски.
Надам се да ће све стићи да буде убачено за верзију 7.04 Wink
13-04-2007 14.17
BrokeBody Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 333
Poruka: #21

Citat:Originally posted by paosmarsa
Da li po Vasem misljenju Edubuntu pored toga sto je izuzetan za decu (bar po slikama), moze da zadovolji i one uobicajene potrebe koje prosecna porodica ima pri koriscenju racunara?
Hvala unapred!

Pa sad,

Ja imam 20 godina, studiram informatiku, i jedva čekam Edubuntu 7.04. Mmm. al' ću da ga picnem. Cool
13-04-2007 15.41
Goran Nije na vezi
sr.openoffice.org

Poruka: 317
Dao zahvalnica: 3
Dobio zahvalnica: 22 u 14 poruka
Poruka: #22

Citat:Originally posted by slsimic
Ако некога занима.

ГКомприс је комплетно преведен и урађени су звучни записи за српски.
Надам се да ће све стићи да буде убачено за верзију 7.04 Wink

Хеј, мене ово занима! А занима ме и где је превод, пошто га нема на gcompris серверу. Smile
25-04-2007 23.29
slsimic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: #23

Данило га није поставио. Ваљда је у гужви.
А послато је још 12.апр Sad
26-04-2007 08.42
Goran Nije na vezi
sr.openoffice.org

Poruka: 317
Dao zahvalnica: 3
Dobio zahvalnica: 22 u 14 poruka
Poruka: #24

Колико ми се чини, могу и ја то да поставим у SVN, па ако желиш можеш и мени послати.
27-04-2007 01.52
slsimic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: #25

Хех. па ја сам њега контактирао и њему послао. а он ми не даде кога још могу да
цимам у вези превода Wink
Шаљем ПМ
27-04-2007 08.23
Odgovori