markoTL
Novi korisnik
Registrovan/a: 26-10-07
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Bez raspoloženja
|
|
Ubuntu i butabilan CD
E ovako: Na faksu smo dobili Ubuntu 7.04 (Live verziju), ali izgleda da disk nije butabilan. Za "first bootable device" mi je podesen CD ROM, ali kad
ubacim disk nista se ne desava... (mislim CD radi, u windowsu se normalno ucita) E sad me interesuje da li ja taj disk koji imam mogu nekako da
iskoristim, ili da trazim drugi?? I sta treba da uradi onaj koji kopira butabilan CD da bi i kopija bila butabilna?
|
|
|
bojce
Super Administrator

Registrovan/a: 17-2-07
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Rootkit medju adminima
|
|
Svaki Live disk je butabilan. Verovatno si dobio losu kopiju, pa ako mozes, nabavi drugu.
Da bi kopija nekog butabilnog diska ostala butabilna, mora se napraviti istovetna kopija tog cd-a.
To moze skoro svaki program za rezanje, samo se izabere opcija Copy CD (negde i Clone CD), kada zavrsi kopiranje zatrazice ti da ubacis prazan cd i to
je to.
Drugi nacin je da se napravi iso image tog cd-a pa se posle reze taj iso image (opcija se obicno zove Burn iso image ili samo Burn image).
Nikada butabilne diskove ne treba kopirati na HDD pa onda na drugi disk jer se tako izgubi boot sektor bez koga on gubi svojstvo podizanja sistema.
|
|
|
markoTL
Novi korisnik
Korisnik nije na vezi
|
|
Da, znaci ipak je losa kopija... Hvala! Sad me samo jos interesuje da li preko Nera mogu da napravim iso image CDa? Nikako to ne mogu da nadjem, vidim
samo da mogu da narezem iso na CD.
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Registrovan/a: 9-9-07
Korisnik nije na vezi
|
|
Bojce, ovo je put mog butabilnog 7.10.
Moj admin je preuzeo Live verziju sa zvaničnog sajta na svoj hard i stavio na share. Ja preuzeo od njega (wireless mreža) na svoj hard i narezao
kao Iso image. Instalacija bez problema.
|
|
|
bojce
Super Administrator

Registrovan/a: 17-2-07
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Rootkit medju adminima
|
|
Zoki, ne mislim na to da je neko skinuo iso i sacuvao ga na HDD-u, nego da neki ljudi butabilne diskove kopiraju kao obican... npr. film. Znas ono:
ubaci cd sa Ubuntu, prekopira sve foldere koje ima na cd-u na HDD u neki folder, posle to nareze i cudi se sto nije bootabilan.
|
|
|
markoTL
Novi korisnik
Korisnik nije na vezi
|
|
Pa pretpostavljam da je taj koji mi je rezao CD bas tako i postupio (prekopirao fajlove na HD, pa sa HDa na novi CD), posto sam sad proverio preko
MagicISO, disk nije butabilan, a svi fajlovi su tu. Al dobro nasao sam preko ShareIT drugu kopiju, valjda ce to moci... Hvala vam!
I ajd jos nesto, kad vec smaram (izvinite...): Mi Ubuntu, tacnije onaj editor, koristimo za pisanje C koda, i ovaj CD mi je za to i trebao, pa me
interesuje da li to mogu sa svakim Ubuntu cd-om, ili je ovaj bio posebno "podesen"...?
Mozda glupa pitanja postavljam, ali ipak se prvi put srecem sa Linuxom, pa imajte razumevanja...
|
|
|
DaneM.
Redovni korisnik

Registrovan/a: 30-4-07
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: UBUNTU rulz!
|
|
| Citat: | | Originally posted by markoTL... da li preko Nera mogu da napravim iso image CDa? Nikako to ne mogu da nadjem, vidim samo da mogu da narezem
iso na CD. |
Postoji opcija da se i taj tvoj disk sa Ubuntuom iskoristi i da se od njega napravi butabilni disk. Potrebno je samo da imas kopiju butabilnog sektora
sa originalnog CD-a i da je "zapakujes" sa ostalim fajlovima i folderima koje vec imas. Skini iz attachmenta fajl koji sam ekstraktovao sa originalnog
7.04 Ubuntu-a i ubaci ga kao "boot" fajl u imidz tog tvog diska i onda narezi na disk taj izmenjeni imidz koji sadrzi boot sektor. To mozes uraditi
pomocu nekoliko programa za rad sa imidz fajlovima. U linuxu bi to mogao sa IsoMaster-om a u Windowsu sa programom Ultra ISO,recimo. A moze i sa
NERO-m,posto si za njega pitao. A postupak za kreiranje butabilnog diska sa NERO-m je sledeci:
1. Startuj Nero Burning ROM (ili idi na FILE pa na NEW COMPILATION) i u gornjem levom drop-down meniju izaberi opciju "CD" a zatim ispod toga klikni
(skroluj do) "CD ROM (boot)" opcije.
2. U drugom "boot" tabu ,koji ce se automatski otvoriti, klikni na drugo radio-dugme gde pise "image file" pa na "Browse", pa u novom prozoru koji se
otvori za "files of type" izaberi ALL FILES i onda nadji putanju do ovog .BIF fajla koji saljem u attachmentu i onda klikni na OPEN.
3. Zatim ispod toga cekiraj opciju "enable expert settings" i za "kind of emulation" izaberi "NO EMULATION". Sledeca dva polja ne diraj, a u
poslednjem polju gde pise "number of loaded sectors" upisi broj 4 (umesto 1).
4. Zatim klikni na NEW polje da se otvori prozor za dodavanje fajlova u kompilaciju i onda ubaci sve fajlove sa tog diska koji imas i sacekaj da ih
NERO pokupi i kesira na HDD.
5. Kad NERO zavrsi kopiranje fajlova u kompilaciju onda klikni na BURN polje. Zatim klikni na tab ISO i za "data mode" izaberi "Mode 2" , a u tabu
LABEL upisi ime diska po zelji. Posto se rezu podaci u poslednjem "BURN" tabu izaberi neku od nizih brzina rezanja, recimo 16x i za "Write Method"
izaberi "Disc-At-Once". I na kraju klikni na BURN polje i narezi CD.
Taj novi disk bi posle ovog postupka trebao biti butabilan ali ne garantujem ti uspeh 100% jer su butabilni diskovi veoma cudljivi i mogu da zadaju
dosta muke dok ne prorade. Nadam se samo da ovaj Ubuntu-ov CD ne koristi MD5 cheksum za proveru sadrzaja diska prilikom ucitavanja, jer ako koristi -
onda bi kreiranje imidza morao da obavis pomocu programa EasyBoot koji zaobilazi ovu proveru, ali to je vec druga prica.
Probaj ovako pa javi sta si uradio. U svakom slucaju ti ne gine nabavka drugog CD-a ili njegovo skidanje sa neta ukoliko ovo ne uspe.
Registered Linux user #447762
Registered Ubuntu user #13886
Do You Ubuntu?
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Registrovan/a: 9-9-07
Korisnik nije na vezi
|
|
| Citat: | Originally posted by markoTL
Sad me samo jos interesuje da li preko Nera mogu da napravim iso image CDa? Nikako to ne mogu da nadjem, vidim samo da mogu da narezem iso na CD.
|
Probao sam istu operaciju preko Nera i K3b. Programi su se identično ponašali. Posle starta, odabrao sam multisešn disk i kada sam prekopirao
Ubuntu u program za rezanje, Nero i K3b su mi ponudili varijantu rezanja ISO image-a. Moje je bilo samo da pristanem.
|
|
|
markoTL
Novi korisnik
Korisnik nije na vezi
|
|
| Citat: | Originally posted by DaneM.
| Citat: | | Originally posted by markoTL... da li preko Nera mogu da napravim iso image CDa? Nikako to ne mogu da nadjem, vidim samo da mogu da narezem
iso na CD. |
Postoji opcija da se i taj tvoj disk sa Ubuntuom iskoristi i da se od njega napravi butabilni disk. Potrebno je samo da imas kopiju butabilnog sektora
sa originalnog CD-a i da je "zapakujes" sa ostalim fajlovima i folderima koje vec imas. Skini iz attachmenta fajl koji sam ekstraktovao sa originalnog
7.04 Ubuntu-a i ubaci ga kao "boot" fajl u imidz tog tvog diska i onda narezi na disk taj izmenjeni imidz koji sadrzi boot sektor. To mozes uraditi
pomocu nekoliko programa za rad sa imidz fajlovima. U linuxu bi to mogao sa IsoMaster-om a u Windowsu sa programom Ultra ISO,recimo. A moze i sa
NERO-m,posto si za njega pitao. A postupak za kreiranje butabilnog diska sa NERO-m je sledeci:
1. Startuj Nero Burning ROM (ili idi na FILE pa na NEW COMPILATION) i u gornjem levom drop-down meniju izaberi opciju "CD" a zatim ispod toga klikni
(skroluj do) "CD ROM (boot)" opcije.
2. U drugom "boot" tabu ,koji ce se automatski otvoriti, klikni na drugo radio-dugme gde pise "image file" pa na "Browse", pa u novom prozoru koji se
otvori za "files of type" izaberi ALL FILES i onda nadji putanju do ovog .BIF fajla koji saljem u attachmentu i onda klikni na OPEN.
3. Zatim ispod toga cekiraj opciju "enable expert settings" i za "kind of emulation" izaberi "NO EMULATION". Sledeca dva polja ne diraj, a u
poslednjem polju gde pise "number of loaded sectors" upisi broj 4 (umesto 1).
4. Zatim klikni na NEW polje da se otvori prozor za dodavanje fajlova u kompilaciju i onda ubaci sve fajlove sa tog diska koji imas i sacekaj da ih
NERO pokupi i kesira na HDD.
5. Kad NERO zavrsi kopiranje fajlova u kompilaciju onda klikni na BURN polje. Zatim klikni na tab ISO i za "data mode" izaberi "Mode 2" , a u tabu
LABEL upisi ime diska po zelji. Posto se rezu podaci u poslednjem "BURN" tabu izaberi neku od nizih brzina rezanja, recimo 16x i za "Write Method"
izaberi "Disc-At-Once". I na kraju klikni na BURN polje i narezi CD.
Taj novi disk bi posle ovog postupka trebao biti butabilan ali ne garantujem ti uspeh 100% jer su butabilni diskovi veoma cudljivi i mogu da zadaju
dosta muke dok ne prorade. Nadam se samo da ovaj Ubuntu-ov CD ne koristi MD5 cheksum za proveru sadrzaja diska prilikom ucitavanja, jer ako koristi -
onda bi kreiranje imidza morao da obavis pomocu programa EasyBoot koji zaobilazi ovu proveru, ali to je vec druga prica.
Probaj ovako pa javi sta si uradio. U svakom slucaju ti ne gine nabavka drugog CD-a ili njegovo skidanje sa neta ukoliko ovo ne uspe.
|
Ne vredi, ne moze ni ovako, ipak ima neki "image cheksum" koji ne moze da prodje...
|
|
|
Stanko
Redovni korisnik

Registrovan/a: 15-5-07
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: ...long live rock 'n' roll...
|
|
@markoTL ako si sa matematickog fakulteta, pitaj nekog od (starijih) kolega da ti pomogne, jer ima linuxasha, ja se nudim da ti srezem taj disk pa da
ti dam na faxu...
pa ako ti odgovara javi se na U2U 
p.s. imas besplatan c kompajler za windozu:
http://prdownloads.sourceforge.net/dev-cpp/devcpp-4.9.9.2_setup.exe
mozda ti je to lakse resenje nego da stalno podizes live cd
Stanko's place
I'm not black
but there's a whole lot of times
I wish I could say I'm not white
Frank Zappa
|
|
|
markoTL
Novi korisnik
Korisnik nije na vezi
|
|
E nasao sam disk preko ShareIt-a, tako da sam resio problem, ali hvala u svakom slucaju! 
PS. Tek sad sam skontao da sam temu otvorio u 7.10 a ne 7.04 delu. Greska, izvinjavam se...
|
|
|