| Strana:
1
2
3 |
Zoran616
Forum hero

Registrovan/a: 9-9-07
Korisnik nije na vezi
|
|
Debian Etch
Kad neće niko da kaže koju reč o ovoj distribuciji, onda moram ja.

Etch se isporučuje na čak 21 CD-u, ili na 3 DVD sa velikim brojem paketa (komada 18000). Za instalaciju se koristi samo jedan disk i to pod rednim
brojem 1, čijom instalacijom dobijate Gnome okruženje.
Podrazumevana instalacija je dobro podešena, pa instaler u većini slučajeva pronalazi optimalnu konfiguraciju koju korisniku nudi na pregled.
Stabilnost je na nivou Debian stable sistema.
Iako se smatra da je Debian važi za distribuciju namenjenu iskusnim korisnicima GNU/Linuxa, Etch će po svemu sudeći promeniti takve pretpostavke.
Operativni sistem nakon instalacije će u većini slučajeva biti potpuno funkcionalan i dobro uklopljen sa hardverom.
Debian Etch dolazi sa Linux kernel verzijom 2.6.18 koja po standardnom podešavanju ima podršku za višeprocesorske sisteme (SMP). X.org server se
isporučuje u verziji 7.1, pa se AIGLX dobija već upakovan kao deo X-a. GNOME u Etchu nije najnoviji, pa je prema zvaničnim dokumentima zastupljen u
verziji 2.14, mada ima paketa iz verzije 2.16. KDE 3.5.5 i XFCE 4.4 upotpunjuju ponudu grafičkih okruženja. Programi su nešto svežiji, pa se
pojavljuju Mozilla aplikacije: Iceweasel (Firefox) 2.0.0.3, Icedove (Thunderbird) 1.5 i Iceape (Seamonkey) 1.0.8. Sa Debianom će doći i verzije
paketa: Gaim 2.0.0Beta5, OpenOffice.org u verziji 2.0.4., i Mplayer 1.0 RC1.
Može se reći da je Debian sada znatno lakše instalirati, čak i ako su u pitanju neiskusni korisnici. Za samo dodavanje paketa, gotovo u svim
slučajevima moguće je koristiti odlični Synaptic.
Opšti utisak koji imate posle nekoliko dana upotrebe Etcha je odličan. Brzina dejstvovanja i stabilnost su na visokom nivou, a samim tim se
opravdava velika popularnost distribucija zasnovanih na Debianu.
http://www.debian.org/CD/
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Ako nemate brz net ili ne možete da nabavite ovo brdo CD-a, može vam poslužiti i samo instalacioni disk.
Dobićete sistem sa manjim brojem programa nego obično, kada instalirate Gnome okruženje, ali to ćete dopuniti korišćenjem starog dobrog
Synaptica.
Instalacijom nevelikih Gnumerica i Abiworda, možete zameniti OpenOffice. Još bi bilo neophodno dodati IM klijenta, gThumb i GIMP, da bi došli na
nivo programa koji dobijamo instalacijom Ubuntu-a.
|
|
|
Guster
Redovni korisnik

Registrovan/a: 16-10-06
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Bez raspoloženja
|
|
Debian 4.0 codename „etch“ (GNUzilla 29):
http://www.miloscapin.net/?p=9
|
|
|
Stanko
Redovni korisnik

Registrovan/a: 15-5-07
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: ...long live rock 'n' roll...
|
|
Odlicna distribucija, mozda najbolji izbor za servere zato sto dolazi sa provereno STABLE softverom... Ubuntu je zasnovan valjda na Debian-ovoj
unstable grani. Jedini razlog zasto koristim ubuntu je noviji softver. Pas se premisljam da se vratim na Debian. I definitvno majka za sve one koji
ima dial up.
Stanko's place
I'm not black
but there's a whole lot of times
I wish I could say I'm not white
Frank Zappa
|
|
|
petrovicivan
Forum hero

Registrovan/a: 29-6-06
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Laganica
|
|
За оне са брзим интернетом, инсталирајте Нет-инсталацију, после тога
гноме-десктоп или како се већ зове на Дебијану
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Da upotpunimo priču o Debianu, pomenuću i
64 Studio
Ovo je distribucija zasnovana na Debianu i sadrži programe otvorenog koda za kreiranje digitalnog sadržaja i na i386 i na x86_64 hardveru! S
obzirom da 95% današnjih procesora podržava 64-bitnu tehnologiju to čini 64 Studio moćnom multimedijalnom stanicom. Pronaći ćete mnogo moćnih
programa koji su namenjeni za audio produkciju u 64 Studio, ali ćete takođe naći i programe za video, 2D i 3D grafičku produkciju. 64 Studio je
testiran na moćnom dual Opteronu, dual core Athlonu i Turionu.
http://64studio.com/
|
|
|
Tomato
Starosedelac

Registrovan/a: 27-5-07
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Svako je lud na svoj nacin!-rece djavo i sede golom zadnjicom u koprivu.
|
|
Evo jutros sam instalirao Debian 4.0 64-bit-nu verziju.
Cini m ise vrlo zanimljivom sa net-a sam skinuo samo ISO-1 i bez problema instalirao najosnovnije,vrlo lako podesio internet.
Tacno je da se sa ISO-1 dobija "spartanski" sistem, a tu je Synaptic koji je takodje spartanski ,ali listu repoa mozete lako nadograditi,
Sto se mene tice pravi Ubuntu-ov predak u prvom kolenu.
Sad cu tek da se zabavljam !
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
"Sto se mene tice pravi Ubuntu-ov predak u prvom kolenu."

Dobra definicija. Onda mu Ubuntu dodje neki fensi potomak.
|
|
|
Rainmaker
Administrator

Registrovan/a: 30-11-06
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Danger! Linux in my head!
|
|
Oba distroa i Etch i Studio su odlicni, svima koji zele da osete debian preporucujem da probaju Debian Kde Live, jedan od najbrzih live cd koje sam
probao.
http://pkg-kde.alioth.debian.org/kde4livecd.html
Biram slobodu!!
|
|
|
Tomato
Starosedelac

Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Svako je lud na svoj nacin!-rece djavo i sede golom zadnjicom u koprivu.
|
|
Debian 4.0 Etch verzija za 64-bit-ne masine definitivno ima problem sa zvukom.
Ovi drajveri koji idu uz distribuciju (64-bitnu) ne funkcionisu.
Mucim se vec neko vreme a nisam jedini:
http://debian.fsn.org.yu/viewthread.php?fid=5&tid=102&actio...
Al se ne predajem.
Kad se ovde izsekiram predjem na Ubutu (dobri stari) da malo iz kuliram.
|
|
|
Guster
Redovni korisnik

Registrovan/a: 16-10-06
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Bez raspoloženja
|
|
Debian 4.0 32-bit сам инсталирао на три машине и свуда је све радило. После секирације са
64, пробај 32.
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Debian Women
Pronadjoh na hrvatskom forumu.
http://women.debian.org/profiles/#Erinn%20Clark

Pogledajte od kada koriste Debian. Sa ciljem da dalje napredujemo, predlažem saradnju.
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Montiranje Win particija
fdisk -l
#da vidite da li je windows particija na /dev/sda /dev/hda itd...
mkdir -p /media/windows
#možete staviti ime foldera po želji
cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
#za svaki slučaj snimite default konfiguraciju
echo "/dev/hda1 /media/windows ntfs umask=222,utf8 0 1" >> /etc/fstab
#upisivanje u konfiguracioni fajl što će vam omogućiti automatsko montiranje win poarticije prilikom butovanja- ovde sam pretpostavio da je hda1
mount /media/windows
# testirajte da li radi
df -Th
#usput možete probati da li je montirano.
|
|
|
Rainmaker
Administrator

Registrovan/a: 30-11-06
Korisnik nije na vezi
Raspoloženje: Danger! Linux in my head!
|
|
Postavlja se pitanje koju vrstu saradnje si imao na umu   .
Salu na stranu, svaka im cast vest me je odusevila.
Biram slobodu!!
|
|
|
dojca
Super Moderator

Registrovan/a: 4-1-07
Korisnik nije na vezi
|
|
Свака им част. 
http://www.linuxchix.org/
Resistance is futile. You will be assimilated!
|
|
|
Stanko
Redovni korisnik

Korisnik nije na vezi
|
|
hehe ja isp***deo na Ubuntu i neke sitne bagove koji stalno iskacu i instalirao Etch-a ponovo, sad ce da mi stigne i r2 Debian ftw
Stanko's place
I'm not black
Frank Zappa
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Etch 4.0 r2 release
http://www.debian.org/devel/debian-installer/
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Dva korisna linka oko instalacije:
http://www.aboutdebian.com/install4.htm
http://new.linux.hr/debian/sarge/sarge-KAKO-index.html
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Debian - instalacija za početnika
Ako podjemo od pretpostavke da imate instaliran Windows na vašem računaru, ovo bi bilo najjednostavnije uputstvo za instalaciju Debiana kao
dualboot. Ovaj OS se distribuira na 21 CD-u ili 3 DVD-a. Za instalaciju se koristi prvi CD. Debian možete napraviti funkcionalnim i bez ovih
pratećih medija.
Pre instalacije, potrebno je iz Windowsa izvršiti defragmentaciju particije čiji deo planiramo da koristimo za instalaciju Debiana. Ako je moguće
izvršiti i backup iste.
Ubacite vaš instalacioni disk u uredjaj. Pojaviće se ekran dobrodošlice i pokrenite proces instalacije. Biće vam ponudjen izbor jezika i
tastature. Ako ne znate dobro engleski, izaberite hrvatski, a tastaturu obavezno stavite da bude američka.
Sledeće će biti podešavanje mreže, ako je imate, a zatim odredjivanje imena računara.
Otvoriće se dijalog: Pripremi prostor na disku, čekate da se pokrene program za formatiranje hard diska (izradu željenih particija).
Otvorio vam se ekran. Birajte: Ručno i pojaviće se spisak vaših instaliranih hardova i particija. Označite particiju, recimo hda3, što bi u
prevodu mogao biti vaš disk D, na kome imate viška prostora. Kliknite na nju i onda na Edit...Resize i smanjite joj veličinu za, odredjeni broj GB
koji će se pokazati u particijama kao slobodan prostor.
Za Instalaciju Debiana poželjno je da odvojite 10 GB. Postoji varijanta da se prave dve ili tri particije. Ako ćete da zadržite vašu multimediju
na Windowsu, preporučujem da za prvu instalaciju, napravite dve particije.
Kliknite na slobodan prostor, pa onda Načini novu particiju...enter. Označite kružić sa Primary, odredite veličinu u megagbajtima
9000(pretpostavka da ste odvojili 10 GB). U polje Use as upišite "ext3", a u polje mount point upišite "/" ( kosa crta). Kliknite na OK.
Opet će se pojaviti slobodan prostor, pa onda Načini novu particiju...enter. U polje New partition size upišite 1000 MB(bolje rečeno, ostatak u
MB), a u polje Use as upišite "swap". Kliknite na OK. Pojaviće se završni pregled vaših particija. Podesite na Završi particionisanje i zapiši
promene na disk...enter. Zapiši promene na diskove...da.
Posle završenog particionisanja, pojaviće se podešavanje sata i biće vam zatraženo da unesete korisničko ime i lozinku koju ćete ubuduće
koristiti. Na ekranu će se nastaviti instalacija.
Negde na oko 80% instalacije pojaviće se pitanja: Podesi program za upravljanje paketima i Sudelovati u anketi, na koja odgovorite sa...ne.
Proces instalacije će se nastaviti i imaćete da izaberete radno okruženje...izaberite desktop. Slediće instalacija programa, a zatim instalacija
gruba. Izaberite opciju...instaliraj grub boot učitavač u osnovni boot zapis. Pojaviće se ...izbacujem CD i to bi bio kraj instalacije.
* * *
Posle instalacije obavezno je uraditi sledeće:
U Administration...Synaptic package manager...Settings... ...Repositories, potrebno je kliknuti na ...dodaj repozitorij i dodati ponudjeno. Ovim smo
otvorili "skladišta" sa dostupnim softverom koji će nam biti potreban. Potrebno je kliknuti na Reload. Ako posedujemo Debian na DVD ili CD medijima,
još bolje, kliknite na ...dodaj CD-rom.
* * *
Pošto će se vaše Win particije videti, a neće moći koristiti, potrebno je izvršiti njihovo montiranje:
fdisk -l
#da vidite da li je windows particija na /dev/sda /dev/hda itd...
mkdir -p /media/windows
#možete staviti ime foldera po želji
cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
#za svaki slučaj snimite default konfiguraciju
echo "/dev/hda1 /media/windows ntfs umask=222,utf8 0 1" >> /etc/fstab
#upisivanje u konfiguracioni fajl što će vam omogućiti automatsko montiranje win poarticije prilikom butovanja- ovde sam pretpostavio da je hda1
mount /media/windows
# testirajte da li radi
df -Th
#usput možete probati da li je montirano.
* * *
Da bi ste odredili koji će vam se operativni sistem startovati po defaultu, instalirajte Startup manager. U pitanju je jednostavna i korisna alatka.
|
|
|
Stanko
Redovni korisnik

Korisnik nije na vezi
|
|
samo jedna stvar, ako je vec za pocetnike fali kljucna stvar
po defaultu Debian ima textualni instaler, ali kada se tek bootuje sa diska, treba pritisnuti F3 za dodatne opcije (95% sam siguran da je bas F3), i
onda samo ukucati
installgui
i dobicete lep graficki instaler
Stanko's place
I'm not black
Frank Zappa
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
Iako sam ja ljubitelj tekstualne instalacije, ko hoće grafičku, može da pogleda koristan link sa sličicama.
http://news.softpedia.com/news/Debian-4-0-Not-For-the-Avarage-User-...
|
|
|
Tomato
Starosedelac

Korisnik nije na vezi
|
|
Evo skinuo sam Debian testing 4.0 isto za amd64 i instalirao.Posto ona stabilna verzija ima taj problem sa zvukom ,a i kompajleri nesto ne rade
valjano (bar meni) traze neke zavisnosti koje ne mogu(ne umem) da instaliram .
Mogu da kazem da iako je test verzija u njoj je podrzana dobro muzika cak 7.1 zvuk ,instalirana je ALSA paket sa modulom naj novijim 1.0.15.Net se
lako podesava (kao i kod stable). Cela distribucija se osvezava jednom nedeljno. Ova distribucija je jos spartanskija ,nema graficke menadzere za rad
sa arhivama,i nema mog voljenog Synaptica treba editovati source.list (sa kojim ja bas i nisam vican) i fale tu jos po neke stvari.
Jos "proucavam" pa cemo da vidimo ,za sada mi se svidela,sad kad radi zvuk ,sasvim je druga stvar.
|
|
|
Zoran616
Forum hero

Korisnik nije na vezi
|
|
| Citat: | Originally posted by Tomato
Ova distribucija je jos spartanskija ,nema graficke menadzere za rad sa arhivama i nema mog voljenog Synaptica ... |
Zaboravio si reći, da funkcija "add/remove" uopšte ne postoji.
|
|
|
Tomato
Starosedelac

Korisnik nije na vezi
|
|
Jesam zaboravio.
Ima problem i sa novijim NVIDIA drajverima,ja pokusao na dva nacina da ih instaliram ,ali nesto ne ide.
Nvidia-glx nije podrazumevani drajver tako da mora da se instalira naknadno,kod ove verzije za 64-bit-a to je za sada problem(bar za mene).
Tako da nema igranja 3D igrica .
Skype sam na Debianu namontirao (na 64-bita) uz pomoc uputstva sa
Ubuntu foruma:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=432295&highlight=skype
Malo me zeza zvuk ,al zato chat radi odlicno.
|
|
|
Stanko
Redovni korisnik

Korisnik nije na vezi
|
|
Kako bre nema synaptica i menadzere za arhive??? A drajver za nVidiu nikad nisam instalirao, ali ATIja jesam i radi normalno, samo sto sam morao da
kompajliran modul... verovatno je nesto slicno i sa nVidiom. Ali glupo je Debian nazvati spartanskim, zato sto nema par GUI-ja koje ubuntu ima...
Stanko's place
I'm not black
Frank Zappa
|
|
|
| Strana:
1
2
3 |