Izabran naj desktop za 2011. godinu

Kao što smo već ranije objavili, u toku je bilo glasanje zajednice za naj desktop za 2011. godinu. Glasanje je upravo zatvoreno i pobednička slika je broj 1 korisnika Trotil42! (pogledajte ispod sve priložene snimke pobedničke radne površi)

Čestitamo!

Želeli smo malo detaljnije da vas upoznamo sa korišćenim komponentama, izvorom ideja i informacija na pobedničkoj radnoj površi pa smo popričali sa Trotil42 u vezi toga.

Za izgled radne površi koju sam prikazao, indirektno (ali najviše) je zaslužan sam Linuks, tj. manjak bagova i želja da što bolje upoznam Linuks. S obzirom da dosta vremena provodim uz računar jako mi je bitno da su sve aplikacije dobro integrisane i dostupne na što manje klikova, a to direktno utiče na sam izgled radne površi.

Od pre četiri godine, od kad koristim Linuks, probao sam razne distribucije ali se ipak na kraju vratim na Ubuntu, odnosno njegov derivat Kubuntu. Na slikama koje sam postavio prikazan je Kubuntu Natty Narwhal na kome je instaliran KDE 4.7. Za izgled ove radne površi, a i ostalih, obično posećujem sajtove koji su usko specijalizovani za izgled Linuksa ali i one koji nemaju nikakve veze sa tehnologijom uopšte, ali imaju jako dobar vizuelni efekat. Neki od njih su: Ubuntu forum Srbije, KDE-look, Devianart, Wallbase, Desktopnexus.

Kao što sam već napomenuo grafičko okruženje je KDE, pa je nezaobilazno spomenuti i koje sam plazmoide, teme, stil i ikone koristio:
Stil vidžeta: Oxygen
Tema radne površi: Seamless
Šema boja: Gentle
Ikonice: Reflekticons
Vidžeti: Lancelot, folder view, Smooth Tasks, Memory status, plasma widget ktorrent, Quicklaunch, Customizable Weather Plasmoid, GX Mail Notify
Pozadinska slika na radnoj površi: Black and white

Kao što se vidi iz podešavanja koja sam naveo nije potrebno nikakvo znanje eksperta da bi se dobio dopadljiv izgled desktopa nego je nekad dovoljna ideja i volja.

Nadamo se da će vam njegovi saveti i smernice pomoći da i vi sredite vaš desktop da bude što lepši i funkcionalniji! Ne zaboravite da ostavite i vaše snimke radne površi u novoj temi za 2012. godinu koju ćemo na kraju godine pregledati i ponovo pokrenuti glasanje zajednice za naj desktop te godine!

Zabeleži (bookmark) permalink.