Изабран нај десктоп за 2011. годину

Као што смо већ раније објавили, у току је било гласање заједнице за нај десктоп за 2011. годину. Гласање је управо затворено и победничка слика је број 1 корисника Trotil42! (погледајте испод све приложене снимке победничке радне површи)

Честитамо!

Желели смо мало детаљније да вас упознамо са коришћеним компонентама, извором идеја и информација на победничкој радној површи па смо попричали са Trotil42 у вези тога.

За изглед радне површи коју сам приказао, индиректно (али највише) је заслужан сам Линукс, тј. мањак багова и жеља да што боље упознам Линукс. С обзиром да доста времена проводим уз рачунар јако ми је битно да су све апликације добро интегрисане и доступне на што мање кликова, а то директно утиче на сам изглед радне површи.

Од пре четири године, од кад користим Линукс, пробао сам разне дистрибуције али се ипак на крају вратим на Ubuntu, односно његов дериват Kubuntu. На сликама које сам поставио приказан је Kubuntu Natty Narwhal на коме је инсталиран КДЕ 4.7. За изглед ове радне површи, а и осталих, обично посећујем сајтове који су уско специјализовани за изглед Линукса али и оне који немају никакве везе са технологијом уопште, али имају јако добар визуелни ефекат. Неки од њих су: Ubuntu форум Србије, KDE-look, Devianart, Wallbase, Desktopnexus.

Као што сам већ напоменуо графичко окружење је КДЕ, па је незаобилазно споменути и које сам плазмоиде, теме, стил и иконе користио:
Стил виџета: Oxygen
Тема радне површи: Seamless
Шема боја: Gentle
Иконице: Reflekticons
Виџети: Lancelot, folder view, Smooth Tasks, Memory status, plasma widget ktorrent, Quicklaunch, Customizable Weather Plasmoid, GX Mail Notify
Позадинска слика на радној површи: Black and white

Као што се види из подешавања која сам навео није потребно никакво знање експерта да би се добио допадљив изглед десктопа него је некад довољна идеја и воља.

Надамо се да ће вам његови савети и смернице помоћи да и ви средите ваш десктоп да буде што лепши и функционалнији! Не заборавите да оставите и ваше снимке радне површи у новој теми за 2012. годину коју ћемо на крају године прегледати и поново покренути гласање заједнице за нај десктоп те године!

Забележи (bookmark) пермалинк.