Како организовати презентацију

 

Предавачи званичне Ubuntu локалне заједнице за Србију учествују у промоцијама на добровољној бази, те се од групе или појединаца који желе да организују догађај очекује барем минимум предуслова. За другачију форму промоције организатори се увек могу обратити заједници преко контакт форме. На презентацијама испред локалне заједнице долазе барем два предавача (или више, зависи од обавеза и договореног обима презентације).


Шта се очекује од организатора промоције

Први предуслов је обезбеђивање простора где се промоција може одржати и прибављање неопходне опреме.

Простор може бити у просторијама неке школе, сали општине, или неке локалне НВО. Величина простора мора да одговара очекиваној посећености. Локација простора треба да одговара циљној групи, како би се лакше мотивисали посетиоци да дођу на промоцију.

Од опреме је неопходан пројектор за извођење презентација. Предавачи ће са собом понети преносни рачунар са преинсталираним Убунту ГНУ-Линукс оперативним системом.

Уколико има потребе за неким демонстрационим рачунарима од организатора се очекује да их унапред преинсталира најновијим стабилним издањем и оптимално подеси, по договору са представницима локалне заједнице. Због брзине и укупног доживљаја не препоручује се покретање система са ЦД-а.

У складу са темом и садржајем промоције може се догодити да је потребно обезбедити и неке додатне услове и опрему.

Догађај је пожељно најавити макар месец дана раније, а сам термин се утврђује у договору организатора и представника локалне заједнице.


Садржај и циљеви промоције

Циљеви сваке промоције су:

  • популаризација решења слободног софтвера, пре свега Убунту дистрибуције
  • пружање подршке и мотивације локалној заједници у месту где се промоција одвија
  • укључивање присутних у пројекте слободног софтвера од којих се Ubuntu састоји (Гном, КДЕ, ОпенОфис.орг) било да је реч о програмирању и развоју, популаризацији и пропратним активностима или локализацији на српски језик.

Поред класичне презентације, промоцију (или неки њен део) могуће је организовати и у форми радионице (инсталација и одржавање, програмирање и развој, допринос пројектима слободног софтвера).