KDE 4.9 i Srbija

powered_by_kdeMožda bi iz naslova pomislili da se organizuje žurka povodom izlaska KDE 4.9 ali moramo da vas razočaramo. No pre nego što povežemo našu zemlju sa KDE, da pogledamo ukratko šta novo izdanje donosi.

Plazma radna površ
Ovde dolazi pregršt unapređenja i popravki za Dolphin, Konsole, Activities, KWin… Jedna od zanimljivih novosti je prevlačenje i puštanje podrška za terminal. To znači da možete da spustite neki folder u terminal i automatski će ponuditi da kopira lokaciju foldera u terminal ili jednostavno da promeni putanju u terminalu. Takođe sada možete da selektujete tekst u terminalu i da desnim klikom pretržujete pojam sa jednim od mnogobrojnim ugrađenim KDE veb prečicama (one se mogu naći u Account Details u KDE kontrolnom centru). Sitnice nekada puno znače, i tu ni Okular, pdf pregledač, nije zaostao. Sada možete da sačuvate i štampate sve beleške koje ste napravili na samom pdf fajlu u Okular-u.
Ima dosta novih stvari i poboljšanja da bismo mogli sve ovde da napišemo, tako da vam preporučujemo da se i sami bacite u istraživanje! :)

KDE 4.9 platforma
Osim što su u toku pripreme za Framework 5, u ovom izdanju našlo se mnogo ispravki i poboljšanja celokupnog KDE što je dovelo do možda najbolje i najstabilnije verzije KDE ikada.

Ok a gde je sad u svemu tome i Srbija? Pomenuo sam gore da nekad sitnice puno znače. Kalendar sa praznicima Republike Srbije je nešto što je godinama nedostajalo domaćim KDE korisnicima. Konačno je u KDE uključen srpski kalendar državnih i verskih praznika! Sam kalendar je nastao negde tokom januara ove godine u saradnji Saše i lokalnog KDE tima. I mada je došlo do zastoja u komunikaciji od strane lokalnog tima, kalendar je konačno primljen u KDE 4.9 zahvaljujući saradnji Saše Jovanovića i Milovana Krivokapića.
Ovo je prva verzija i nadamo se da ćemo zahvaljujući korisničkim primedbama i pohvalama, kao i budućoj jačoj saradnji sa lokalnim KDE timom unaprediti kalendar do perfekcije. Osluškujemo vaša mišljenja i predloge, stoga nam pišite preko  kontakt forme na sajtu, na forumu ili preko Identi.ca / Twitter servisa.
Da aktivirate srpski kalendar, idite desni klik na sat, Digital Clock Settings -> Calendar i u spisku regiona nađite Srbiju.

Kako da nadogradim KDE na 4.9?
Odgovor je kao i do sada u dodavanju Backports riznice:
ppa:kubuntu-ppa/backports

Uživajte i javite nam vaše utiske o KDE 4.9!

Zabeleži (bookmark) permalink.