KDE 4.9 и Србија

powered_by_kdeМожда би из наслова помислили да се организује журка поводом изласка KDE 4.9 али морамо да вас разочарамо. Но пре него што повежемо нашу земљу са KDE, да погледамо укратко шта ново издање доноси.

Плазма радна површ
Овде долази прегршт унапређења и поправки за Dolphin, Konsole, Activities, KWin… Једна од занимљивих новости је превлачење и пуштање подршка за терминал. То значи да можете да спустите неки фолдер у терминал и аутоматски ће понудити да копира локацију фолдера у терминал или једноставно да промени путању у терминалу. Такође сада можете да селектујете текст у терминалу и да десним кликом претржујете појам са једним од многобројним уграђеним KDE веб пречицама (оне се могу наћи у Account Details у KDE контролном центру). Ситнице некада пуно значе, и ту ни Okular, пдф прегледач, није заостао. Сада можете да сачувате и штампате све белешке које сте направили на самом пдф фајлу у Okular-у.
Има доста нових ствари и побољшања да бисмо могли све овде да напишемо, тако да вам препоручујемо да се и сами баците у истраживање! :)

KDE 4.9 платформа
Осим што су у току припреме за Framework 5, у овом издању нашло се много исправки и побољшања целокупног KDE што је довело до можда најбоље и најстабилније верзије KDE икада.

Ок а где је сад у свему томе и Србија? Поменуо сам горе да некад ситнице пуно значе. Календар са празницима Републике Србије је нешто што је годинама недостајало домаћим KDE корисницима. Коначно је у KDE укључен српски календар државних и верских празника! Сам календар је настао негде током јануара ове године у сарадњи Саше и локалног KDE тима. И мада је дошло до застоја у комуникацији од стране локалног тима, календар је коначно примљен у KDE 4.9 захваљујући сарадњи Саше Јовановића и Милована Кривокапића.
Ово је прва верзија и надамо се да ћемо захваљујући корисничким примедбама и похвалама, као и будућој јачој сарадњи са локалним KDE тимом унапредити календар до перфекције. Ослушкујемо ваша мишљења и предлоге, стога нам пишите преко  контакт форме на сајту, на форуму или преко Identi.ca / Twitter сервиса.
Да активирате српски календар, идите десни клик на сат, Digital Clock Settings -> Calendar и у списку региона нађите Србију.

Како да надоградим KDE на 4.9?
Одговор је као и до сада у додавању Backports ризнице:
ppa:kubuntu-ppa/backports

Уживајте и јавите нам ваше утиске о KDE 4.9!

Забележи (bookmark) пермалинк.