Правила Понашања

Ubuntu је афрички појам за „хуманост према другима“. То је веровање у постојање једне универзалне споне, која се заснива на дељењу, и повезује читаво човечанство. Исте ове идеје заузимају централно место у начину на који Ubuntu заједница сарађује. Чланови Ubuntu заједнице треба истински да раде заједно. Овај кодекс представља основна правила за нашу сарадњу.

Ако желите да потпишете кодекс понашања, Canonical-ову копију за онлине потписивање можете пронаћи овде.

Увод

Дезмонд Туту (Desmond Tutu) је убунту описао следећим речима:

„Особа која поседује убунту је отворена и приступачна другима, потврђујући се у другима, не осећа се угроженом због тога што су други способни и добри, јер он или она имају сопствено самоубеђење, које долази из знања да он или она припадају већој целини.“

Архибискуп Дезмунд Туту, у Нема будућности без праштања

Одабрали смо име Ubuntu за ову дистрибуцију зато што мислимо да савршено одражава дух дељења и кооперације, који се налази у срцу open source покрета. У свету слободног софтвера ми слободно сарађујемо, на волонтерској основи, да би изградили софтвер који ће свима користити. Напредујемо користећи радове других, који су нам слободно уступљени, а затим делимо своја побољшања истим путем. Та сарадња се заснива на добрим односима међу људима који раде на развоју система. Сложили смо се са следећим кодексом понашања који помаже у дефинисању начина на који ми сматрамо да сарадња и кооперација треба да функционишу.

Ubuntu кодекс понашања

Овај кодекс покрива ваше понашање као члана Ubuntu заједнице на било ком форуму, маилинг-листи, вики-у, веб сајту, ИРЦ каналу, инсталл фесту, јавном састанку или приватној кореспонденцији. Савет Ubuntu заједнице (Ubuntu Community Council) ће посредовати у било којој расправи о понашању чланова заједнице.

Будите увиђајни. Ваш рад ће користити други људи и ви ћете, исто тако, зависити од радова других. Било која одлука коју донесете утицаће на кориснике и колеге, те тако очекујемо да ћете приликом одлучивања узети у обзир и могуће последице. На пример, када се налазимо у стању замрзнутих карактеристика (feature freeze), немојте изненадно качити нове верзије критичног системског софтвера, пошто ће други у то време тестирати замрзнути систем и неће очекивати велике промене.

Поштујте друге. Ubuntu заједница и њени чланови третирају једни друге са поштовањем. Свако може дати вредан допринос Ubuntu. Ми се можда нећемо увек слагати, али неслагање не може бити изговор за неприкладно понашање и недостатак манира. Сви ми можемо, ту и тамо, доживети фрустрације, али не смемо дозволити да се фрустрација претвори у лични напад. Важно је упамтити да заједница у којој се људи осећају нелагодно и угрожено није продуктивна. Очекујемо да се чланови Ubuntu заједнице односе са поштовањем према другим члановима, затим, према људима изван Ubuntu пројекта, као и према корисницима Ubuntuа.

Сарађујте. Ubuntu и Слободан софтвер се базирају на сарадњи и заједничком раду. Сарадња умањује редундантност послова у свету Слободног софтвера, и побољшава квалитет произведеног софтвера. Ваш циљ треба да буде сарадња са другим одржаваоцима Ubuntuа, као и са упстреам заједницом која је заинтересована за оно што радите. Ваш рад треба бити транспарентан. Закрпе од Ubuntuа треба проследити заједници одмах чим се направе, а не тек приликом изласка следеће верзије. Ако желите да радите на новом коду за постојећи упстреам пројекат, барем обавештавајте те пројекте о својим идејама и напретку. Можда не буде могуће да добијете одобрење упстреам-а, или чак ни одобрење својих колега у вези са правилном имплементацијом одређене идеје, тако да не треба да се осећате примораним да добијете одобрење пре него што ћете почети са радом. Само ви обавештавајте спољни свет о свом раду, објављујте га, тако да други могу да га тестирају, расправљају о њему, и доприносе вашим напорима.

Када се не слажете, консултујте друге. Неслагања, политичке и техничке природе, дешавају се стално и Ubuntu није изузетак. Важно је да не избегавате неслагања или различита мишљења, већ да их конструктивно решавате. Треба се окренути заједници у тражењу савета и решавању несугласица. Ми имамо Технички одбор (Technical Board) и Савет заједнице (Community Council) који ће помоћи у одређивању правог курса Ubuntuа. Ту је, такође, и неколико пројект тимова и вођа тимова који би вам могли помоћи у одлучивању која је смерница најбоља. Ако ипак желите да идете другим путем, ми вас онда охрабрујемо да направите изведену дистрибуцију са алтернативним комплетом пакета који се могу користити у Ubuntu Package Management оквиру, тако да заједница може сама испробати ваше идеје и измене, и учествовати у дискусији.

Када нисте сигурни, тражите помоћ. Нико не зна све и ни од кога не очекујемо да буде савршен у Ubuntu заједници (осим наравно САБДФЛ-а). Постављањем питања избегавају се многи успутни проблеми, тако да су питања пожељна. Они којима су питања упућена би требало да буду одговорни и од помоћи. У сваком случају, када се поставља питање треба обратити пажњу да буде постављено на одговарајућем форуму. Питања која немају везе са темом, као тражење помоћи на маилинг листи за развој, ометају продуктивну дискусију.

Будите увиђајни приликом повлачења. Људи који раде на развоју сваког пројекта долазе и одлазе, и у Ubuntu ствари не стоје другачије. Када одлазите или се искључујете из пројекта, у потпуности или делимично, молимо вас да то учините на начин који минимизује пометњу пројекта. То значи да треба рећи људима да одлазите и преузети одговарајуће кораке како би били сигурни да други могу наставити тамо где сте ви стали.

Са енглеског превела Бојана Рајић