Нови изглед српске ћирилице у породици фонтова Ubuntu.

srpskikurzivНово издање породице фонтова Ubuntu донеће нам и нови изглед српске ћирилице у курзиву.  До сада су у свим фонтовима глифе за српску и македонску ћирилицу копиране из руских глифа. Међутим руско рукописно писмо се у неколико детаља разликује од српског и македонског. Осим тога, примећено је да ћ и ђ имају неправилан изглед у обичној форми.

Корисници из Србије и Македоније су због ових недоследности у последње време покренули неколико извештаја о грешкама на Лончпедовом буболовцу: https://bugs.launchpad.net/ubuntu-font-family/+bug/784585 https://bugs.launchpad.net/ubuntu-font-family/+bug/784585 https://bugs.launchpad.net/ubuntu-font-family/+bug/823276

Неке од измена су примењене већ у верзији 0.80. Нпр. п и т више не изгледају као латинични n и m (утицај руског рукописног писма).  Нова верзија 0.90, за коју се аутори надају да ће бити доступна заједно са новом верзијом Ubuntuа донеће нам нова побољшања у изгледу српских слова. Аутори су се обратили нашој заједници са молбом да контактирамо професионалне лингвисте.

Овде можете видети разлику:

russian_cursive_cyrillic

Руска ћирилица

serbian_cyrillic_cursive

Српска ћирилица

 

Морамо напоменути да је ово први пута да неки фонт широке намене узима као образац српско рукописно писмо. Такође ово је леп пример колики је значај сарадње крајњих корисника са ауторима рачунарских садржаја.

Ubuntuове фонтове можете инсталирати и на другим оперативним системима.  Ове фонтове можете тестирати или преузети на следећој страници:

http://www.font.ubuntu.com

Забележи (bookmark) пермалинк.