Novi izgled srpske ćirilice u porodici fontova Ubuntu.

srpskikurzivNovo izdanje porodice fontova Ubuntu doneće nam i novi izgled srpske ćirilice u kurzivu.  Do sada su u svim fontovima glife za srpsku i makedonsku ćirilicu kopirane iz ruskih glifa. Međutim rusko rukopisno pismo se u nekoliko detalja razlikuje od srpskog i makedonskog. Osim toga, primećeno je da ć i đ imaju nepravilan izgled u običnoj formi.

Korisnici iz Srbije i Makedonije su zbog ovih nedoslednosti u poslednje vreme pokrenuli nekoliko izveštaja o greškama na Lončpedovom bubolovcu: https://bugs.launchpad.net/ubuntu-font-family/+bug/784585 https://bugs.launchpad.net/ubuntu-font-family/+bug/784585 https://bugs.launchpad.net/ubuntu-font-family/+bug/823276

Neke od izmena su primenjene već u verziji 0.80. Npr. p i t više ne izgledaju kao latinični n i m (uticaj ruskog rukopisnog pisma).  Nova verzija 0.90, za koju se autori nadaju da će biti dostupna zajedno sa novom verzijom Ubuntua doneće nam nova poboljšanja u izgledu srpskih slova. Autori su se obratili našoj zajednici sa molbom da kontaktiramo profesionalne lingviste.

Ovde možete videti razliku:

russian_cursive_cyrillic

Ruska ćirilica

serbian_cyrillic_cursive

Srpska ćirilica

 

Moramo napomenuti da je ovo prvi puta da neki font široke namene uzima kao obrazac srpsko rukopisno pismo. Takođe ovo je lep primer koliki je značaj saradnje krajnjih korisnika sa autorima računarskih sadržaja.

Ubuntuove fontove možete instalirati i na drugim operativnim sistemima.  Ove fontove možete testirati ili preuzeti na sledećoj stranici:

http://www.font.ubuntu.com

Zabeleži (bookmark) permalink.