Правилник форума Убунту-РС

Регистровањем на форум Убунту-РС сте дали сагласност да ћете поштовати следећа правила, као и општи Убунтуов кодекс понашања.

Овај форум припада свима нама, и верујемо да схватате да је културан и одмерен приступ учешћу у дискусијама основни предуслов да би се на форуму успоставила пријатељска и добронамерна атмосфера на општу добробит свих нас.

Како не би долазило до забуна и непотребних међусобних сукоба, састављен је овај правилник, који у кратким општим цртама даје смернице на које се можемо позвати у циљу успостављања такве атмосфере. Смернице се односе на све чланове форума, што укључује и кориснике и форумско особље.

Смернице, такође, ретроактивно важе и за све кориснике који су се регистровали на форуму пре објављивања овог правилника.

Укратко, понашајте се примерено и одговорно, са уважавањем саговорника и свих корисника и читалаца, чак и када су вам мишљења супротстављена.

Уколико се то испоштује, верујемо да остатак правилника није потребно ни читати.

 

Опште смернице:

 

1. Овај форум је намењен садашњим и будућим корисницима Убунтуа и његових признатих деривата, слободном софтверу и размени мишљења везаних за ту материју.

Превасходни циљ је пружање опште техничке подршке за Убунту и признате деривате у складу са препорученим стандардима ЛоЗа Савета.

Убунту ЛоЗа за Србију, самим тим и овај форум као њен део, је под непосредним патронатом Каноникала, власника права на Убунту и овај домен, и непосредним надзором Већа пројекта ЛоЗа, и она своју делатност и фолозофију неће мењати или проширивати ван општих услова за све званичне локалне тимове.

 

2. Постављајте теме у одговарајуће потфоруме, према категорији и проблему.

Упорно постављање тема на погрешном месту ће бити санкционисано. Уредници ће преместити сваку тему за коју процене да је на погрешном месту у одговарајућу секцију, без икаквог упозорења.

Такође имајте у виду да је потфорум Апсолутни почетници намењен управо апсолутним почетницима, онима који се први пут сусрећу са Убунтуом, и у њему се разговара о најосновнијим питањима везаним за Убунту (уколико сте већ успешно инсталирали Убунту, више нисте апсолутни почетник).

 

3. Пре него што поставите нову тему, употребите претрагу форума.

Овај форум постоји од 2005. године и изузетно је велика вероватноћа да је неко пре вас имао исти или јако сличан проблем.

Претрага не даје увек решење, али ће теме очигледно постављене без претходне претраге сличних бити затворене или обрисане. Упорно игнорисање претраге ће бити санкционисано.

 

4. Увек поштујте и уважавајте друге кориснике (посебно када се не слажете са њиховим ставовима).

Културно опхођење према саговорницима је увек препоручљиво, јер како се ви опходите према другима и други ће према вама. Увредљиво и омаловажавајуће обраћање, малтретирање и говор мржње усмерен према појединцу или групи ће бити најстроже санкционисани.

 

5. Имајте у виду да је форум намењен корисницима свих узраста, и да се користи код куће, и на послу и у школи.

Постављање садржаја који може утицати на употребљивост форума било где и било када (попут порнографског садржаја или обсценог говора) је изричито забрањено. Уколико већ морате да се изразите на мало експлицитнији начин, користите неку врсту самоцензуре (замену неприкладних речи тачкама и сл.). Али вас опет молимо: избегавајте овакав начин изражавања.

 

6. Поштујте важеће законе и законске одредбе!

Теме и поруке које се баве нелегалним умножавањем материјала заштићеног ауторским правима као и његовим дељењем, неовлашћеним приступом интернету или било којим другим видом нелегалне активности ће бити обрисане, а њихови аутори трајно одстрањени са форума. Администрација форума ће увек и у свакој прилици захтевати и пропагирати поштовање закона и прописа.

 

7. Водите рачуна о туђем протоку (било да неко користи спор интернет, било да има закупљен месечно ограничени проток) и општој прегледности форума.

Исечке из кода (попут излаза наредби у терминалу, садржаја фајлова и слично) постављајте у [code] ознаке. Уколико се ради о обимнијем садржају, користите неки од за то намењених сервиса, попут paste.ubuntu.com.

Приликом постављања слика у [img] ознаке, водите рачуна о димензијама слике и величини фајла. Дозвољене су слике које ширином и висином не прелазе 250 тачака (пиксела) и не веће од 50КB (килобајта).

Уколико је потребно поставити већу слику, користите опцију за постављање прилога (attachment) којом ће слика бити прикачена на форум уз преглед одговарајућих димензија (аутоматско размеравање), или пак користите неки од многобројних сервиса на интернету намењених постављању слика, какви су dodaj.rs, imageshack.us, tinypic.com и слични, како би добили минијатуру (thumbnail) слике уз преглед слике изворних димензија у новом прозору (сви већи сервиси за постављање слика имају ову опцију, уз испис већ преформатираног [img] кода који је сагласан са овим форумом). Теме и поруке које садрже неприкладно форматиран садржај ће бити брисане без упозорења.

 

8. Текст порука мора бити „уобичајен“.

То подразумева да неће бити исписан искључиво великим словима (на интернету се то сматра викањем) или безразложно обојен што га чини тешким и напорним за читање (опцију бојења текста користите разумно, у циљу истицања битнијих делова текста). Молимо вас да настојите да поруке буду лако читљиве и разумљиве, што се пре свега односи на правилну употребу знакова интерпункције.

 

9. Ако желите да одговорите у некој теми, урадите то само онда кад заиста имате да кажете нешто ново.

Постављање порука без садржаја је изричито забрањено. Неко може постављати овакве поруке да би повећао укупан број својих порука или да подржи или оспори идеју (као да је случај о гласању). Примери оваквих порука су: „+1“, „лол“, „такође“, „слажем се“ или поруке у којима су искључиво емотикони. Такве поруке биће без даљих објашњења брисане. Такође и теме у којима се појаве серије порука „слажем се/не слажем се“ и „+1/-1“, биће закључане, а по потреби и обрисане.

 

10. У писању избегавајте сленг, тј. „говор“ који одступа од граматички исправног, и неуобичајене акрониме.

Не знају сви шта те речи значе и могу их погрешно протумачити. Мислите о томе да форум користе и особе које нису технички на оном нивоу на коме сте ви, те их употреба оваквих језичких „поштапалица“ може више збунити него им користити.

 

11. Називи тема морају имати прикладан краћи опис њиховог садржаја.

Избегавајте уопштене наслове, попут „Помоћ“, „Help“, „Мали (Велики) проблем“ и сличне, који нису примерени.

 

12. Дозвољено је само једно питање по теми!

Иако се на први поглед чини да је обједињавање свих проблема истог корисника у исту тему сасвим логично, то заправо није. Нагомилавање проблема на једном месту доводи до преклапања и забуна у њиховом решавању, отежава читање и праћење теме, а при том будућим читаоцима знатно отежава претрагу и сналажење, уз немалу могућност да неко два различита проблема протумачи као повезана.

 

13. Сарађујте са људима који настоје да вам помогну у решавању проблема који имате.

Уколико нешто не знате није срамота да то и кажете. Недоумице ће вам бити додатно појашњене. Уколико вас неко упути на литературу у којој се налази решење вашег проблема од вас се очекује да ту литературу (или пак један њен одговарајући део) и прочитате пре него што се јавите са допунским питањем. Имајте на уму да лично ви морате решити проблем који имате и да решавање проблема у великој мери зависи управо од вас. Ми смо ту само да вам у томе помогнемо колико нам то могућности дозвољавају. Упорно избегавање сарадње и решавање представљеног проблема на своју руку сакривањем учињених корака при томе, као и накнадно објављивање допунских неоснованих проблема који ће одвратити од теме и оне људе који су почели да вам помажу и оне који би евентуално желели да се прикључе у дискусију како би вам помогли, сматраће се троловањем форума и биће санкционисано.

 

14. Избегавајте контроверзне теме.

У ово спадају политика, спорт, националност, вероисповест и слично. Наравно, ништа од наведеног није непожељно и проблем само по себи, међутим ради се о скупу врло субјективних ставова и осећаја, често врло супротстављених и тешко доказивих (ако се доказивање уопште доводи у питање), те лако подложних свађама и неплодним расправама, које немају додирне тачке са наменом овог форума.

Управо у циљу избегавања таквих сукоба постоји опште правило да се такве теме избегавају.

Наравно, корисници могу поставити неко од наведених обележја (сем политичких) у своме профилу, али само и искључиво под изричитим условом да то обележје буде културно и одмерено, никако провокативно за неистомишљенике.

 

15. Поштујте друге дистрибуције и оперативне системе, њихове кориснике и програмере, и уздржите се од увредљивих коментара!

Ипак, молимо вас да имате у виду да је овај форум посвећен Убунтуу и ГНУ/Линуксу. Слобода и слободан софтвер ће бити промовисани увек и на сваком месту. Свака тема која се односи на филозофију, развој и употребу других оперативних система биће обрисана.

Техничка питања (она која се односе на решавање проблема) у вези са другим дистрибуцијама су дозвољена, али молимо вас да се уздржите на једној теми по дистрибуцији.

Расправе које за циљ имају наметање мишљења о томе која је дистрибуција боља су узалудне и непотребне, тим пре што у свету слободног софтвера сваки корисник може врло лако донети сопствено мишљење, на основу својих потреба и укуса, а са друге стране: ово је Убунту форум, те је непримерено на овом месту расправљати о томе.

 

16. Не тражите да вам неко уради домаћи задатак, дипломски, семинарски или матурски рад и не постављајте такве радове.

Овакве теме ће бити одмах затворене и обрисане. Знање се стиче учењем и напорним радом, а не преписивањем.

 

17. Приватне ствари, преписке, проблеме, коментаре и слично оставите за приватну преписку.

Такве ствари, ем није пожељно износити јавно, ем немају везе са овим форумом. Јавно објављивање приватних преписки без изричите сагласности саговорника је и законски кажњиво.

 

18. Молимо вас да се задржите на само једном корисничком налогу.

Поседовање више корисничких налога је само непотребно трошење ресурса. Уколико сте изгубили лозинку и не можете да је повратите путем форумске алатке, обратите се уредничком тиму за помоћ. Сви вишеструки налози истог корисника биће обрисани.

 

19. Троловање је изричито забрањено!

У веб жаргону „трол“ означава особу која нема другог циља сем да узнемирава друге, изазива контроверзе, поставља провокативан садржај и иницира сукобе, омета остале саговорнике и ток теме својим коментарима, чиме привлачи пажњу на себе.

 

20. Свака тема о промовисању производа и услуга биће пажљиво праћена.

Уколико се ради о промовисању Убунтуа (као пројекта или заједнице корисника) или о ГНУ/Линуксу и ФЛОСС-у уопште, биће дозвољено. Веб позивнице, промовисање комерцијалних производа (рекламирање) и слично су изричито забрањени. Такве ствари биће одмах неопозиво брисане.

Одељак Убунту пијаца служи за размену и рекламирање услуга везаних искључиво за Убунту и слободан софтвер.

Уколико нисте сигурни да ли је рекламни садржај у оквиру ових смерница, обратите се неком из уредничког тима за савет.

 

21. Понашајте се одговорно.

Уколико дође до међуљудских проблема, запитајте се да ли је можда баш ваше понашање допринело проблему. Прихватање властите одговорности је често најбољи начин за мирно решавање проблема. Не учествујте у расправама које започињу други корисници и не покушавајте да смирујете ситуацију – то је посао уредничког тима.

 

22. У већини случајева, одговарање у старим темама није пожељно.

На пример у темама које се односе на верзију Убунтуа за коју је подршка истекла, зато што одређени проблем више није релевантан пошто је изишла исправка итд. Уколико сматрате да је потребно да кажете нешто ново у оваквим случајевима, отворите нову тему и у њој оставите везу ка старој. Увек погледајте датум када је тема постављена или када је последњи коментар остављен, то ће вам бити најбоља смерница.

 

23. Објављивање бесмислених порука и порука које садрже само једну реч са циљем скретања пажње на тему је забрањено.

Покушајте и сами да истражите проблем, пружите нове детаље који се појаве, или затражите да вас неко усмери на праву страну у вашем истраживању. Многе теме остану неодговорене због штурих информација у првобитној поруци или због тога што је решење већ доступно, на викију, форуму или на интернету уопште (због тога је важна претрага форума пре објављивања нове теме). Вишеструко постављање исте теме у различитим потфорумима је изричито забрањено. (Нпр. Апсолутним почетницима и одељку за актуелно издање). Такође, избегавајте да остављате саркастичне коментаре ако нисте добили задовољавајући одговор (или било какав одговор уопште), тиме нећете помоћи ни себи ни другима. Сачекајте, имајте стрпљења, неко ће већ одговорити у теми.

Све овакве теме биће обрисане.

 

24. Молимо вас да се уздржите од отимања туђих тема.

Ако имате проблем сличан описаном у теми, боље је да започнете нову тему. Са друге стране, ако је проблем идентичан, потрудите се да обезбедите додатне податке о проблему у својој поруци.

 

25. Спам је забрањен!

Молимо вас да пријавите сваки случај спама. Молимо вас да не одговарате на такве поруке јер то нама увећава посао чишћења форума. Имајте у виду да се поруке у којима неко упозорава уреднике да је тема у погрешној секцији, да је нека порука неприкладна и слично, такође могу сматрати примером спама. Уместо тога користите систем за пријављивање уграђен у форумски софтвер или приватне поруке уредницима.

 

26. Молимо вас да се уздржите од узалудних и неплодних расправа.

Личне јадиковке и истресања о методологији развоја Убунтуа и сличне дискусије су примери таквих расправа и биће закључане. Уколико сте наишли на системски проблем, покушајте да понудите решење или да пријавите проблем на неком од буболоваца.

Имајте у виду да ниједна порука на овом форуму неће утицати на даљи смер развоја Убунтуа, те ће свака тема у којој се дискутује о развоју Убунтуа бити пажљиво праћена од стране уређивачког тима и биће закључана уколико се процени као беспредметна.

 

27. Све наведено се подједнако односи на корисничке профиле (аватаре, потписе и корисничку биографију) и приватне поруке.

У свом потпису можете поставити везе искључиво ка страницама које се баве слободним софтвером или личним веб презентацијама, уз напомену: чак и ако су личне веб презентације, не смеју бити супротстављене претходно наведеним тачкама које се односе на правно регуларне теме, програме и сл., као и за говор мржње, расну, верску и другу нетрпељивост.

 

28. Не постављајте наредбе, процедуре, скрипте или програме за које нисте сигурни чему служе или могу довести до трајне и непоправљиве штете на систему!

Намерно постављање злонамерних савета ће бити строго санкционисано.

Уколико процедура коју некоме саветујете садржи одређену дозу ризика по стабилност система и безбедност података, обавезно то напомените.

 

29. Молимо вас да имате у виду да је овај форум посвећен онима који се служе српским језиком и писмом.

У том смислу, теме и поруке које садрже само везу ка страницама написаним не неком страном језику (енглеском или било ком другом), или поруке чија је садржина искључиво на језику који није српски, неће бити одобрене. Корисници могу поставити везу ка страници која није на српском само под условом да у својој поруци макар покушају да у кратким цртама преведу садржај те странице.

 

30. Форум није намењен вестима!

Вести везане за Убунту и саставни софтвер се пишу на сајту заједнице (свако може добити налог за писање), али вас молимо да пронађете неки други медијум за писање општих вести посвећених другим дистрибуцијама, оперативним системима или софтверу који Убунту не подржава.

То може бити ваш лични блог (који ћемо радо укључити у рад Планете) или нека друга веб локација намењена општем информисању. Све такве поруке ће бити брисане без упозорења.

Писање вести ће бити дозвољено само у изузетним случајевима, када вест захтева посебну пажњу и учешће чланова заједнице. Уреднички тим задржава право процене да ли нека вест завређује такву пажњу.

 

Додатне смернице:

Чланови уређивачког тима су одабрани на основу до сада показаног рада, залагања и знања, и у свим стварима њихова реч је последња. Молимо вас да имате у виду да овај форум није заснован на демократским начелима, већ оперише у складу са смерницама које прописује веће ЛоЗа (осликаним у овом правилнику) и у складу са важећим законима и општим нормама понашања на Интернету. Уређивачки тим се увек труди да пронађе најбоље мирољубиво решење. Ипак, њихове одлуке не могу да задовоље свакога. Молимо вас да и ви допринесете стварању пријатне и здраве атмосфере на овом форуму.

Уколико чланови уређивачког тима процене да је нечије понашање неприхватљиво, корисници који не поштују наведене смернице ће бити прво упозорени, затим и јавно опоменути. Уколико се непоштовање правилника упорно понавља, форумски тим може донети одлуку о забрани коришћења форума, привремено или трајно.

Све одлуке се доносе искључиво након договора чланова форумског тима.

Имајте у виду да су ИП адресе преко којих приступате интернету (па и овом форуму) јавне и да ће ако их надлежни државни органи, у случају кршења Закона и законских одредби, затраже бити достављене њима на увид.

Поруке које крше било коју ставку из овог правилника ће бити неодобрене, што подразумева да ће бити видљиве само члановима форумског тима. Као такве остају као доказ и тиме се, уједно, спречава самовоља појединаца или групе.

На крају, регистровањем на форум сте дали сагласност да форумски тим може да уклони, мења, премести или обрише било коју поруку која није у сагласности са овде наведеним смерницама. Сагласни сте и да форумски тим има право да шаље приватне поруке са упозорењем и/или цензурише било ког корисника форума који крши правилник.

Опомене се не могу коментарисати на нашем форуму, ИРЦ каналу или пак поштанским листама.

Ако и поред свега наведеног имате коментар или жалбу, можете се обратити координатору заједнице. Координатор заједнице ће у најкраћем року и у складу са овлашћењима адекватно реаговати и дати одговор. За све битне одлуке координатор сазива састанак администрације и након тога доноси неопозиву одлуку.

 

Одрицање од одговорности:

Све поруке на овом форуму су лични ставови и мишљења аутора сваке од тих порука. Одговорност за садржај порука, јавних или приватних, сносе искључиво аутори.

Убунту ЛоЗа за Србију (укључујући администрацију Убунту-РС и форумски тим), програмери и корисници Убунтуа, Каноникал или било ко други, нису одговорни за ставове и писања аутора.

Уреднички тим настоји да, у разумном року и према обиму пристиглих порука, правовремено уклони сав неприкладан или нелегалан материјал.

 

Овај правилник током времена може претрпети измене, на основу конструктивних аргумената и искуствених података. Искрено се надамо да ће ове смернице допринети корисној, искреној и цивилизованој сарадњи.

За накнадне измене у правилнику ће бити написано јавно обавештење на форуму, али је у крајњој линији на самим корисницима да с времена на време потраже евентуалне измене на овој страници јер се овај Правилник и односи директно на њих.