Представљамо радове чланова заједнице – део два

Данас вам представљамо још једног члана заједнице и његове радове на пољу 3д моделовања. У питању је Milan_St, покретач популарне теме „Blender 3D -радови“ која је убрзо била испуњена изврсним радовима чланова. Ево шта Милан каже и поручује онима који се размишљају да се упусте у свет Blenderа.

a1Здраво свима, зовем се Милан Станковић и имам 30 година. Рођен сам и живим у Смедереву.

Пре 8 година када сам први пут себи могао да приуштим компјутер бавио сам се разно разним стварима, као и сваки почетник у то време, највише играњем видео игара, слушањем музике, гледањем филмова… Касније сам се заинтересовао за веб дизајн где сам усавршавао себе у циљу да направим свој сопствени веб сајт, што ми се у то време чинило итекако импресивно (искористити рачунар за неке своје потребе). Пре пар година преко свог школског друга сам сазнао за 3Д програме, тако да се ту цела прича окренула на другу страну. С обзиром да ми је 3Д више деловао изазовно од веб дизајна, на крају сам одлучио да се моментално пребацим на учење истог. У то време (почетком 2006) сам радио у добро познатом програму 3D Studio Max. Како је време пролазило, поред 3D Studio Max сам допуњавао своје знање учећи Photoshop, који ми је итекако помогао да неке операције урадим брже него што би то био случај са 3D Studio Max-ом. Области које сам могао да задовољим су биле индустријски дизајн, архитектонске визуелизације, видео игре… У то време сам имао неко мишљење да ако не користим неки од комерцијалних програма, нећу моћи да постигнем оно сто сам замислио.

blenderТако да то се променило оног дана када сам сазнао за нови Blender 2.5 Alpha 0, који је изашао у новембру 2009. Раније ми је Blender био одбојан највише због свог не тако user friendly корисничког интерфејса. Мада изласком Blender 2.5 Аlpha 0 све се то променило, Blender је добио нови кориснички интерфејс, који је био индентичан комерцијалним решењима.

Која ти је била мотивација да пробаш Blender?
Мотивација за корисћење Blenderа, је дошла као резултат не слушања других мишљења. На то превасходно мислим, да када се негде спомене слободан софтвер то одмах добије лошу оцену. Тако да решио сам да исппобам колико је он заиста лош :)

Колико дуго се бавиш радом у Blender-у ?
У Blender-у ефективно радим од верзије 2.55, што би било, па скоро две године.

Које све додатне алате отвореног кода користиш у процесу израде модела / сцена у Blender-у (имаш ли неки специјални да издвојиш / нагласиш)?
За сада углавном држим Blender-а што би значило да покушавам да испратим све новине у циљу проналажења алтернативе ка свим оним стварима које сам радио још у време док сам корстио 3D Studio Max, и за сада немам проблема. Поред Blender-а највише користим Gimp који ми највише користи за корекције/креирање текстура, цртање, корекције слика, понекад за рад са Blender слојевима, као и програм MyPaint који коиристим за неки брзи концепт цртеж, кад ми затреба.

Да ли су неке од њих добијале награде?pp
Сећам се првог такмичења у Хрватској са сценом под називом “ Old place”, где сам добио похвалу од стране жирија ( и као награду Sintel Open Movie DVD box), што ми је баш значило с обзиром да сам још био почетник у учењу програма и који ми је дао мотивацију да још више унапређујем своје знање (модел те сцене можете бесплатно преузети са следећег линка ).

Следећа сцена која је уједно била и мој највећи успех који сам до сада остварио радом у Blender-у је такмичење под називом Winter 2011 Amazing Architecture где сам освојио прву награду.

Услов је био да сваки учесник такмичења је морао да отвори своју тему на форуму како би други могли да коментаришу, имају увид у процес израде сцене. Инспирацију за ову сцену сам добио гледајући цртани филм Coraline више пута :), тако да је и сам назив рада произашао из тог филма – Pink Palace.

Иначе поменута слика је прихваћено и од стране других познатих 3д сајтова:

Blender artist forum gallery
Cg arena
Blender cookie gallery
Solo3d

Извор туторијала за Блендер почетнике које препоручујеш?
Могу да похвалим да су у последњих пар година што се тиче Blenderа баш повећао број туторијала који се могу наћи на интернету што бесплатних што оних који се плаћају.

Што се тише оних који се плаћају:
Blender E-Shop
CmiVfx

Што се тиче бесплатних туторијала:
CgCookie
BlendTuts
Blender Guru

Да ли имаш неки свој видео где презентујеш Blender?
Пре месец дана дошао сам на идеју да започнем блог на којем би представио Blender будућим почетницима, на српском језику. Та идеја да буде на нашем језику је дошла неком логиком “зашто правити нешто на енглеском језику када тога већ има доста на интернету”.
С обзиром да сам се скроз окренуо слободним решењима, на првом месту користећи Linux Mint, што је резултирало приступом на форум заједнице Linux Mint Srbija, и уз договор са администраторима покренуо сам целу причу пре месец дана.

На том блогу се за сада налазе видео туторијали који објашњавају основе Blenderа, тако да ћу наставити да пратим тај ток и у будућности.

Неки савети за почетнике?
ws-clay
Што се тиче неког савета, на крају се све своди на вежбање и само вежбање. Као сто је сваки почетак тезак тако је и са учењем 3д-а иста ствар, али на крају се своди на то да само упорност даје резултате.

Као почетник се сећам да су ми доста помагали форуми, с обзиром да сам једини био који користи Blender бар овде у Смедереву (касније се и то проширило) :) Од форума ту је најпознатији Blender Artist , где можете научити баш доста, јер су чланови увек отоворени за помоћ. У комбинацији са горе поменутим туторијалима, покушајте да направите нешто што се вама свиђа па онда пажљиво саслушајте критике других, јер дешава се да други виде оно што вама промакне :) То је неки пут којим сам ја прошао, као и већина мојих колега.

Нешто за крај?
Драго ми је да сам на крају успео да пронађем алтернативу која ми је комплетно заменила комерцијално решење. У координацији са другим слободним софтверима чини један круг решења који није за занемаривање. Блендер је идеалан за мале тимове као и за freelancere, има велику заједницу која је укључена у сам развој програма.
Са друге стране по мом неком искуству до сада, комерцијални софтвер за freelancere и мале тимове даје мало а узима много са ценом производа. Тако да сам убеђен да треба Blender-у дати шансу, понајвише судећи по унапређењима које све више и више изненађују кориснике, као и по прошлогодишњем извештају 3d World Magazina.

Миланову галерију радова можете погледати на његовом сајту http://milanst.com/  а део можете видети и овде:

Забележи (bookmark) пермалинк.