Predstavljamo radove članova zajednice – deo dva

Danas vam predstavljamo još jednog člana zajednice i njegove radove na polju 3d modelovanja. U pitanju je Milan_St, pokretač popularne teme „Blender 3D -radovi“ koja je ubrzo bila ispunjena izvrsnim radovima članova. Evo šta Milan kaže i poručuje onima koji se razmišljaju da se upuste u svet Blendera.

a1Zdravo svima, zovem se Milan Stanković i imam 30 godina. Rođen sam i živim u Smederevu.

Pre 8 godina kada sam prvi put sebi mogao da priuštim kompjuter bavio sam se razno raznim stvarima, kao i svaki početnik u to vreme, najviše igranjem video igara, slušanjem muzike, gledanjem filmova… Kasnije sam se zainteresovao za veb dizajn gde sam usavršavao sebe u cilju da napravim svoj sopstveni veb sajt, što mi se u to vreme činilo itekako impresivno (iskoristiti računar za neke svoje potrebe). Pre par godina preko svog školskog druga sam saznao za 3D programe, tako da se tu cela priča okrenula na drugu stranu. S obzirom da mi je 3D više delovao izazovno od veb dizajna, na kraju sam odlučio da se momentalno prebacim na učenje istog. U to vreme (početkom 2006) sam radio u dobro poznatom programu 3D Studio Max. Kako je vreme prolazilo, pored 3D Studio Max sam dopunjavao svoje znanje učeći Photoshop, koji mi je itekako pomogao da neke operacije uradim brže nego što bi to bio slučaj sa 3D Studio Max-om. Oblasti koje sam mogao da zadovoljim su bile industrijski dizajn, arhitektonske vizuelizacije, video igre… U to vreme sam imao neko mišljenje da ako ne koristim neki od komercijalnih programa, neću moći da postignem ono sto sam zamislio.

blenderTako da to se promenilo onog dana kada sam saznao za novi Blender 2.5 Alpha 0, koji je izašao u novembru 2009. Ranije mi je Blender bio odbojan najviše zbog svog ne tako user friendly korisničkog interfejsa. Mada izlaskom Blender 2.5 Alpha 0 sve se to promenilo, Blender je dobio novi korisnički interfejs, koji je bio indentičan komercijalnim rešenjima.

Koja ti je bila motivacija da probaš Blender?
Motivacija za korisćenje Blendera, je došla kao rezultat ne slušanja drugih mišljenja. Na to prevashodno mislim, da kada se negde spomene slobodan softver to odmah dobije lošu ocenu. Tako da rešio sam da isppobam koliko je on zaista loš :)

Koliko dugo se baviš radom u Blender-u ?
U Blender-u efektivno radim od verzije 2.55, što bi bilo, pa skoro dve godine.

Koje sve dodatne alate otvorenog koda koristiš u procesu izrade modela / scena u Blender-u (imaš li neki specijalni da izdvojiš / naglasiš)?
Za sada uglavnom držim Blender-a što bi značilo da pokušavam da ispratim sve novine u cilju pronalaženja alternative ka svim onim stvarima koje sam radio još u vreme dok sam korstio 3D Studio Max, i za sada nemam problema. Pored Blender-a najviše koristim Gimp koji mi najviše koristi za korekcije/kreiranje tekstura, crtanje, korekcije slika, ponekad za rad sa Blender slojevima, kao i program MyPaint koji koiristim za neki brzi koncept crtež, kad mi zatreba.

Da li su neke od njih dobijale nagrade?pp
Sećam se prvog takmičenja u Hrvatskoj sa scenom pod nazivom “ Old place”, gde sam dobio pohvalu od strane žirija ( i kao nagradu Sintel Open Movie DVD box), što mi je baš značilo s obzirom da sam još bio početnik u učenju programa i koji mi je dao motivaciju da još više unapređujem svoje znanje (model te scene možete besplatno preuzeti sa sledećeg linka ).

Sledeća scena koja je ujedno bila i moj najveći uspeh koji sam do sada ostvario radom u Blender-u je takmičenje pod nazivom Winter 2011 Amazing Architecture gde sam osvojio prvu nagradu.

Uslov je bio da svaki učesnik takmičenja je morao da otvori svoju temu na forumu kako bi drugi mogli da komentarišu, imaju uvid u proces izrade scene. Inspiraciju za ovu scenu sam dobio gledajući crtani film Coraline više puta :), tako da je i sam naziv rada proizašao iz tog filma – Pink Palace.

Inače pomenuta slika je prihvaćeno i od strane drugih poznatih 3d sajtova:

Blender artist forum gallery
Cg arena
Blender cookie gallery
Solo3d

Izvor tutorijala za Blender početnike koje preporučuješ?
Mogu da pohvalim da su u poslednjih par godina što se tiče Blendera baš povećao broj tutorijala koji se mogu naći na internetu što besplatnih što onih koji se plaćaju.

Što se tiše onih koji se plaćaju:
Blender E-Shop
CmiVfx

Što se tiče besplatnih tutorijala:
CgCookie
BlendTuts
Blender Guru

Da li imaš neki svoj video gde prezentuješ Blender?
Pre mesec dana došao sam na ideju da započnem blog na kojem bi predstavio Blender budućim početnicima, na srpskom jeziku. Ta ideja da bude na našem jeziku je došla nekom logikom “zašto praviti nešto na engleskom jeziku kada toga već ima dosta na internetu”.
S obzirom da sam se skroz okrenuo slobodnim rešenjima, na prvom mestu koristeći Linux Mint, što je rezultiralo pristupom na forum zajednice Linux Mint Srbija, i uz dogovor sa administratorima pokrenuo sam celu priču pre mesec dana.

Na tom blogu se za sada nalaze video tutorijali koji objašnjavaju osnove Blendera, tako da ću nastaviti da pratim taj tok i u budućnosti.

Neki saveti za početnike?
ws-clay
Što se tiče nekog saveta, na kraju se sve svodi na vežbanje i samo vežbanje. Kao sto je svaki početak tezak tako je i sa učenjem 3d-a ista stvar, ali na kraju se svodi na to da samo upornost daje rezultate.

Kao početnik se sećam da su mi dosta pomagali forumi, s obzirom da sam jedini bio koji koristi Blender bar ovde u Smederevu (kasnije se i to proširilo) :) Od foruma tu je najpoznatiji Blender Artist , gde možete naučiti baš dosta, jer su članovi uvek otovoreni za pomoć. U kombinaciji sa gore pomenutim tutorijalima, pokušajte da napravite nešto što se vama sviđa pa onda pažljivo saslušajte kritike drugih, jer dešava se da drugi vide ono što vama promakne :) To je neki put kojim sam ja prošao, kao i većina mojih kolega.

Nešto za kraj?
Drago mi je da sam na kraju uspeo da pronađem alternativu koja mi je kompletno zamenila komercijalno rešenje. U koordinaciji sa drugim slobodnim softverima čini jedan krug rešenja koji nije za zanemarivanje. Blender je idealan za male timove kao i za freelancere, ima veliku zajednicu koja je uključena u sam razvoj programa.
Sa druge strane po mom nekom iskustvu do sada, komercijalni softver za freelancere i male timove daje malo a uzima mnogo sa cenom proizvoda. Tako da sam ubeđen da treba Blender-u dati šansu, ponajviše sudeći po unapređenjima koje sve više i više iznenađuju korisnike, kao i po prošlogodišnjem izveštaju 3d World Magazina.

Milanovu galeriju radova možete pogledati na njegovom sajtu http://milanst.com/  a deo možete videti i ovde:

Zabeleži (bookmark) permalink.