Rezolucija UN o pravu privatnosti na Internetu

„SHARE Defense – SHARE Fondacija i Partneri za demokratske promene Srbija su pokrenuli inicijativu kojom su pozvali sve zainteresovane organizacije da potpišu pismo koje je danas upućeno Vladi Republike Srbije, odnosno Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu pravde i državne uprave i Ambasadoru Srbije u Ujedinjenim nacijama. Povod za inicijativu je glasanje o Nacrtu Rezolucije Generalne skupštine UN o pravu na privatnost u digitalnom dobu, koju su predložile Nemačka i Brazil.

Potpisnici/ce inicijative apelovali/e su na Republiku Srbiju da podrži usvajanje Rezolucije u njenoj trenutnoj formi. Tekst Nacrta rezolucije na srpskom jeziku možete pročitati na kraju ovog teksta.

Inicijativu su podržale mnoge organizacije civilnog društva iz cele Srbije, kao i novinarska i medijska udruženja (NUNS, UNS, NDNV, ANEM). Uskoro će biti postavljena platforma na kojoj će i pojedinci moći da daju svoju podršku zahtevu da se prekine sa masovnim nadgledanjem komunikacija i poštovanju digitalnih prava.

Cilj Rezolucije je da se posle 25 godina unaprede međunarodni standardi zaštite prava na privatnost. Masovno neovlašćeno nadgledanje elektronskih komunikacija u velikoj meri ugrožava ljudska prava, a naročito prava na privatnost i slobodu izražavanja. Potrebno je usvojiti novu Rezoluciju koja bi ukazala na probleme u vezi sa zaštitom naše privatnosti, posebno kada je reč o elektronskim komunikacijama i zaštiti podataka o ličnosti.“

Ubuntu Lokalna Zajednica Srbije, u skladu sa već višegodišnjim zalaganjem i promovisanjem FLOSS načela, podržava ovu akciju smatrajući je izuzetno bitnom za sve nas.

Zabeleži (bookmark) permalink.