Резолуција УН о праву приватности на Интернету

„SHARE Defense – SHARE Fondacija и Партнери за демократске промене Србија су покренули иницијативу којом су позвали све заинтересоване организације да потпишу писмо које је данас упућено Влади Републике Србије, односно Министарству спољних послова, Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Министарству културе и информисања и Министарству правде и државне управе и Амбасадору Србије у Уједињеним нацијама. Повод за иницијативу је гласање о Нацрту Резолуције Генералне скупштине УН о праву на приватност у дигиталном добу, коју су предложиле Немачка и Бразил.

Потписници/це иницијативе апеловали/е су на Републику Србију да подржи усвајање Резолуције у њеној тренутној форми. Текст Нацрта резолуције на српском језику можете прочитати на крају овог текста.

Иницијативу су подржале многе организације цивилног друштва из целе Србије, као и новинарска и медијска удружења (НУНС, УНС, НДНВ, АНЕМ). Ускоро ће бити постављена платформа на којој ће и појединци моћи да дају своју подршку захтеву да се прекине са масовним надгледањем комуникација и поштовању дигиталних права.

Циљ Резолуције је да се после 25 година унапреде међународни стандарди заштите права на приватност. Масовно неовлашћено надгледање електронских комуникација у великој мери угрожава људска права, а нарочито права на приватност и слободу изражавања. Потребно је усвојити нову Резолуцију која би указала на проблеме у вези са заштитом наше приватности, посебно када је реч о електронским комуникацијама и заштити података о личности.“

Убунту Локална Заједница Србије, у складу са већ вишегодишњим залагањем и промовисањем ФЛОСС начела, подржава ову акцију сматрајући је изузетно битном за све нас.

Забележи (bookmark) пермалинк.