Увод

Добродошли у Ubuntu! Да бисте почели истраживање Интернета, укуцајте оно што тражите у поље за претрагу изнад.

Да бисте тражили помоћ у вези Ubuntua једноставно додајте "Ubuntu" или "Ubuntu pomoć" вашој претрази. Можда ћете морати да додате и Ubuntu верзију коју користите (као што је 10.04 или 11.04).

На пример: Ubuntu 10.04 kako da gledam DVD?

Убунту поседује велику и пријатељску заједницу која охрабрује постављање питања и учешће. Canonical, компанија која води Ubuntu пројекат такође нуди и неколико плаћених десктоп сервиса подршке.

Можете сазнати о новим могућностима у Ubuntu-у и научити о Ubuntu пројекту сами.

Ubuntu је бесплатан али га можете подржати: укључивањем у заједницу, пријављивањм грешака, куповином одличних ствари и подршке у продавници, или надоградњом вашег UbuntuOne налога.

Извори подршке

Ubuntu поседује уграђену помоћ, под називом Ubuntu Help Center. Можете му приступити кликом на Unity па кликом на Help у Unity плочи.

Други извори на интернету такође могу бити корисни:

Вести и заједнице

Ови сајтови се могу наћи корисним за праћење Ubuntu новости и савета.

Слободан софтвер отвореног кода

Слободан софтвер је више од битова које преузимате и инсталирате на ваш рачунар. То је пракса, филозофија и заједница најбоље описана са четири принципа:

  • Слобода да користите програм, у било које сврхе
  • Слобода да проучавате како програм ради, и промените га како би радио оно што ви желите
  • Слобода да делите копије и тако помогнете вашем суседу
  • Слобода да делите копије ваше модификоване верзије другима

Можете научити више о слободном софтверу на Free Software Foundation (FSF) и софтверу отвореног кода на Open Source Initiative (OSI).

У духу слободног софтвера отвореног кода, Ubuntu је потпуно слободан да се преузме, користи, дели и унапређује како год ви то желите.