Ubuntu 11.10 dnevna ISO slika, pregled popularnih aplikacija

Novine koje će korisnike najviše interesovati prisutne su i to u udarnim zonama u koje spadaju polja rada kao što su Povezanost preko internet pregledača, klijenata za mejl, ćaskanje ili praćenje vesti i objava pa sve do Multimedijalnog polja delovanja. Sve novine jednako interesantne kako početnicima tako i naprednim korisnicima, a pregledane su i zapisane na današnji dan i nisu konačne sve do finalne verzije.

Pa ako se krene od najkorišćenijeg rezultat je:

Firefox 6.0 u beta verziji
Thunderbird 6.0
Nautilus, Empathy, GWibber u verziji 3.1.3

Kancelarijski ili bolje rečeno LibreOffice paket je u verziji 3.3.2

Povezanost preko interneta neće zaostajati za vremenom po pitanju aplikacija to je sigurno. Empathy i GWibber doživeli su osveženje po pitanju izgleda i nekih funkcija, ali i dalje podjednako funcionalni kao i do sada.

Gledanje video materijala povereno je uvek Totem Movie Playeru koji dolazi u verziji 3.0.1 i koristi GStreamer 0.10.35.

Preslušavanje audio materijala lako je uz Banshee 2.1.0, a same opcije za upravljanje zvukom još uvek nisu doživele preporod dok to nije slučaj sa drugim upravljanjima u istoj oblasti ekrana.

Do sada „moćno dugme“ postalo je to još u većoj meri dobivši koju opciju više, pa su tu i opcije blututha, podešavanja sistema, podešavanja ekrana, ažuriranja sistema, auto-pokrenute aplikacije pored već poznatih opcija sesije.

U podešavanjima sistema smeštena su sva potrebna upravljanja, pa korisnik sada može lako i na jednom mestu podesiti jezik, tastaturu i rasporede, miš i ostale hardverske delove, kao i podršku podataka, i još mnogo toga…

 

Pregled i upravljanje fotografija omogućeno je pomoću Shotwella u verziji 0.10.1

Nautilus je pored radne verzije dobio i osveženi izgled, a stavke u levom delu svoju preglednost:

MeMenu je delom preseljen u izboru sa ikonicom Pisma pod kojom su smeštene opcije pošte, ćaskanja, praćenja, UbuntuOne pa se sada status korisnika može podešavati na tom mestu.

Synaptic Package Manager je još uvek tu, a Softverski centar sa nepromenjenim izgledom do verzije Ubuntua 12.04.

 

 

Zabeleži (bookmark) permalink.