Ubuntu 11.10 дневна ИСО слика, преглед популарних апликација

Новине које ће кориснике највише интересовати присутне су и то у ударним зонама у које спадају поља рада као што су Повезаност преко интернет прегледача, клијената за мејл, ћаскање или праћење вести и објава па све до Мултимедијалног поља деловања. Све новине једнако интересантне како почетницима тако и напредним корисницима, а прегледане су и записане на данашњи дан и нису коначне све до финалне верзије.

Па ако се крене од најкоришћенијег резултат је:

Firefox 6.0 у бета верзији
Thunderbird 6.0
Nautilus, Empathy, GWibber у верзији 3.1.3

Канцеларијски или боље речено LibreOffice пакет je у верзији 3.3.2

Повезаност преко интернета неће заостајати за временом по питању апликација то је сигурно. Empathy и GWibber доживели су освежење по питању изгледа и неких функција, али и даље подједнако фунционални као и до сада.

Гледање видео материјала поверено је увек Totem Movie Playeru који долази у верзији 3.0.1 и користи GStreamer 0.10.35.

Преслушавање аудио материјала лако је уз Banshee 2.1.0, а саме опције за управљање звуком још увек нису доживеле препород док то није случај са другим управљањима у истој области екрана.

До сада „моћно дугме“ постало је то још у већој мери добивши коју опцију више, па су ту и опције блутутха, подешавања система, подешавања екрана, ажурирања система, ауто-покренуте апликације поред већ познатих опција сесије.

У подешавањима система смештена су сва потребна управљања, па корисник сада може лако и на једном месту подесити језик, тастатуру и распореде, миш и остале хардверске делове, као и подршку података, и још много тога…

 

Преглед и управљање фотографија омогућено је помоћу Shotwellа у верзији 0.10.1

Наутилус је поред радне верзије добио и освежени изглед, а ставке у левом делу своју прегледност:

MeMenu је делом пресељен у избору са иконицом Писма под којом су смештене опције поште, ћаскања, праћења, UbuntuOne па се сада статус корисника може подешавати на том месту.

Synaptic Package Manager је још увек ту, а Софтверски центар са непромењеним изгледом до верзије Ubuntua 12.04.

 

 

Забележи (bookmark) пермалинк.