Ubuntu сигурносна обавештења

ubuntusec

Сигурносна ажурирања која повремено пристигну, дају минимум информација кориснику о чему се заправо ради. Међутим, за оне знатижељне, детаљније описе уочених проблема и сигурносних закрпа можете прочитати на веб страници Ubuntu сигурносних обавештења (Ubuntu security notices – USN). Ту можете наћи сва сигурносна обавештења за подржане верзије дистрибуције, која се такође прослеђују и на поштанску листу. Свако обавештење је написано у формату који садржи податке које су све верзије дистрибуција погођене, кратак опис сигурносног проблема и кратак опис програма погођен тим проблемом, као и детаљни преглед и опис проблема, али и инструкције које пакете треба ажурирати да би се поправили сигурносни проблеми.

kde_notifications

У случају да и сами приметите сигурносни пропуст у неком од Ubuntu пакета, можете да пријавите бубу на Launchpad-у, или путем е-поште на security@ubuntu.com

Ubuntu тиму је сигурност корисника и Ubuntu оперативног система на првом месту. Они се максимално труде да увек будете заштићени од злоупотреба и сигурносних проблема, али одговорност је и на вама. Редовно ажурирајте пакете свог оперативног система и будите без бриге.

Наша препорука је и да периодично покренете следеће команде у терминалу:

  1. sudo apt-get update (освежава локални индекс пакета у односу на последње измене у репозиторијумима)
  2. sudo apt-get upgrade (ажурира тренутно инсталиране пакете на нову верзију ако они постоје)
  3. sudo apt-get autoremove (аутоматски уклања све некоришћене пакете)

 

Забележи (bookmark) пермалинк.