Упутство за инсталацију Ubuntu-a

 

Напомена:

 • Опасност која прети губљењем података није већа него код других оперативних система, слободних или не.
 • Први део упутства односи се на инсталацију система са аутоматизованим подешавањима на које корисник нема утицаја.
 • Други део упутства односи се на инсталацију система на чија подешавања корисник директно утиче и мења их.
 • Као извор сазнања може послужити сајт чију страницу тренутно читате, Ubuntu-RS форум, Ubuntu-RS wiki или Ubuntu-RS ИРЦ канал.
 •  

   

  Неопходно предзнање:

 • Као и код других оперативних система, најбоље по корисника је да инсталацију одложи уколико није упознат са следећим терминима и поступцима:
  1. ISO слика,
  2. BIOS и подешавање истог ради инсталације оперативног система,
  3. хард диск,
  4. форматирање хард диска,
  5. партиције и партиционисање хард диска.

   

   

  Припрема за инсталацију:

 • Преузимање ISO слике са локације предвиђене за то: Преузмите Ubuntu.
 • (Коришћењем торента смањујете трошкове, повећавате поузданост и брзину преузимања).

 • Наснимавање (нарезивање) ISO слике на CD.
 • Подешавање BIOS-а тако да се на првом месту на листи покретачких уређаја налази уређај (CD или DVD читач) са ког ће бити покренут припремљени CD.
 •  

  Инсталација Ubuntu-a методом аутоматизованог подешавања основног система

   

  1.

  Ако су предузета и успешно обављена претходна три корака, након покретања компакт диска и његовог учитавања на екрану монитора налази се следећи прозор у коме се може одабрати локални језик, да се испроба или инсталира Ubuntu. За покретање инсталације, након одабира језика, одабрати дугме Инсталирајте Ubuntu.


   

  2.

  Укратко, следећим садржајем прозора корисник се може упознати са неопходностима које ће обезбедити успешну инсталацију. Корисник може одабрати и опцију преузимање не-слободних садржаја још током саме инсталације.


   

  3.

  У следећем прозору, корисник бира начин инсталације па ће се даљи ток упутства одвијати под претпоставком да је одабрана прва опција Erase disk and install Ubuntu. Корисник мора бити више него опрезан и упознат са оним што чини, јер ће ова опција обрисати цели саджај диска који ће бити одабран на следећем прозору.


   

  4.

  Ако постоји више тврдих дискова присутних на систему, неоходно је одабрати прави који ће бити форматиран и на њему ће се угњездити свеже инсталирани Ubuntu. Дугме Инсталирај сада је од пресудног значаја за даљи ток инсталације који ће се одвијати у позадини последњих подешавања која ће одредити корисника.


  5.

  Где се налазите?
  Потребно је одредити локацију.


  6.

  Ко сте Ви?
  Вредности које буду унете одредиће корисника, лозинку, као и опција за уношење лозинке или аутоматско логовање на које треба обратити пажњу ако систем неће имати једног корисника. У најбољем је интересу корисника да памти своју лозинку.


   

  7.

  Добродошли у Ubuntu 11.04
  Када инсталација буде готова, извадити компакт диск и рестартовати рачунар када то буде затражено, што ће уједно означити и завршетак инсталације.

  Стране: 1 2