Uputstvo za instalaciju Ubuntu-a

 

Napomena:

 • Opasnost koja preti gubljenjem podataka nije veća nego kod drugih operativnih sistema, slobodnih ili ne.
 • Prvi deo uputstva odnosi se na instalaciju sistema sa automatizovanim podešavanjima na koje korisnik nema uticaja.
 • Drugi deo uputstva odnosi se na instalaciju sistema na čija podešavanja korisnik direktno utiče i menja ih.
 • Kao izvor saznanja može poslužiti sajt čiju stranicu trenutno čitate, Ubuntu-RS forum, Ubuntu-RS wiki ili Ubuntu-RS IRC kanal.
 •  

   

  Neophodno predznanje:

 • Kao i kod drugih operativnih sistema, najbolje po korisnika je da instalaciju odloži ukoliko nije upoznat sa sledećim terminima i postupcima:
  1. ISO slika,
  2. BIOS i podešavanje istog radi instalacije operativnog sistema,
  3. hard disk,
  4. formatiranje hard diska,
  5. particije i particionisanje hard diska.

   

   

  Priprema za instalaciju:

 • Preuzimanje ISO slike sa lokacije predviđene za to: Preuzmite Ubuntu.
 • (Korišćenjem torenta smanjujete troškove, povećavate pouzdanost i brzinu preuzimanja).

 • Nasnimavanje (narezivanje) ISO slike na CD.
 • Podešavanje BIOS-a tako da se na prvom mestu na listi pokretačkih uređaja nalazi uređaj (CD ili DVD čitač) sa kog će biti pokrenut pripremljeni CD.
 •  

  Instalacija Ubuntu-a metodom automatizovanog podešavanja osnovnog sistema

   

  1.

  Ako su preduzeta i uspešno obavljena prethodna tri koraka, nakon pokretanja kompakt diska i njegovog učitavanja na ekranu monitora nalazi se sledeći prozor u kome se može odabrati lokalni jezik, da se isproba ili instalira Ubuntu. Za pokretanje instalacije, nakon odabira jezika, odabrati dugme Instalirajte Ubuntu.


   

  2.

  Ukratko, sledećim sadržajem prozora korisnik se može upoznati sa neophodnostima koje će obezbediti uspešnu instalaciju. Korisnik može odabrati i opciju preuzimanje ne-slobodnih sadržaja još tokom same instalacije.


   

  3.

  U sledećem prozoru, korisnik bira način instalacije pa će se dalji tok uputstva odvijati pod pretpostavkom da je odabrana prva opcija Erase disk and install Ubuntu. Korisnik mora biti više nego oprezan i upoznat sa onim što čini, jer će ova opcija obrisati celi sadžaj diska koji će biti odabran na sledećem prozoru.


   

  4.

  Ako postoji više tvrdih diskova prisutnih na sistemu, neohodno je odabrati pravi koji će biti formatiran i na njemu će se ugnjezditi sveže instalirani Ubuntu. Dugme Instaliraj sada je od presudnog značaja za dalji tok instalacije koji će se odvijati u pozadini poslednjih podešavanja koja će odrediti korisnika.


  5.

  Gde se nalazite?
  Potrebno je odrediti lokaciju.


  6.

  Ko ste Vi?
  Vrednosti koje budu unete odrediće korisnika, lozinku, kao i opcija za unošenje lozinke ili automatsko logovanje na koje treba obratiti pažnju ako sistem neće imati jednog korisnika. U najboljem je interesu korisnika da pamti svoju lozinku.


   

  7.

  Dobrodošli u Ubuntu 11.04
  Kada instalacija bude gotova, izvaditi kompakt disk i restartovati računar kada to bude zatraženo, što će ujedno označiti i završetak instalacije.

  Strane: 1 2