Инсталација Ubuntu-а методом подешавања и расподеле партиција на хард диску

 

1.

Ако су предузета и успешно обављена претходна три корака, након покретања компакт диска и његовог учитавања на екрану монитора налази се следећи прозор у коме се може одабрати локални језик, да се испроба или инсталира Ubuntu.

За покретање инсталације, након одабира језика, одабрати дугме Инсталирајте Ubuntu.


2.

Укратко, следећим садржајем прозора корисник се може упознати са неопходностима које ће обезбедити успешну инсталацију. Корисник може одабрати и опцију преузимање не-слободних садржаја још током саме инсталације.


3.

Ако је корисник упознат и решен да сам подеси расподелу простора на тврдом диску, може то обавити бирањем друге опције Something else која омогућава такво подешавање.


4.

 

Ако се на систему налази један тврди диск, нов или потпуно празан, биће приказан као и на слици испод и означен као /dev/sda.

Ако се на систему налази тврди диск на ком су присутне партиције оне ће и бити приказане. Ако се налазе у неком другом формату (нпр. NTFS) оне ће бити и приказане као такве, свака случајна или намерна измена њиховог формата уништиће све податке на њима.

Ако се на систему налази тврди диск на коме су присутне партиције Linux формата (ext4) , за успешно инсталирање система довољно је само форматирати / партицију, док swap простор и /home партицију треба означити за коришћење и монтирање не мењајући њихов формат при чему подаци на њима остају нетакнути.

Да би се отпочела расподела простора на диску, неопходно је направити нову партициону табелу, па то дугме и одабрати.5.

Након покретања процеса нове Партиционе табеле, простор којим је потребно манипулисати на тврдом диску биће препознат као Слободан простор у табели.

Нова партиција се прави кликом на Слободан простор, а затим дугме Додај.


6.

Корена (/) партиција

Унос поставки:

Тип нове партиције: Примарна

Величина нове партиције у мегабајтима: 15 000 до 20 000 је сасвим довољно

Локација нове партиције: Почетак

Користи као: Ext4 journaling file system

Тачка монтирања: /

Након чега Партициона табела изгледа богатија за једну партицију:


7.

Разменска (swap) партиција

Унос поставки:

Тип нове партиције: Логичка

Величина нове партиције у мегабајтима: ако је у систему присутно до 2GB радне меморије унети величину два пута већу (512RAM=1024swap), ако је у систему присутно више од тога онда унесите вредности исту као и величина радне меморије или величину за један и по пут већу.

Локација нове партиције: Почетак

Користи као: swap area

Па сада партициона табела изгледа овако:


8.

Корисничка (home) партиција

Унос поставки:

Tип нове партиције: Логичка

Величина нове партиције у мегабајтима: сав преостали планирани простор

Локација нове партиције: Почетак

Користи као: Ext4 journaling file system

Тачка монтирања: /home

Коначни изглед партиционе табеле са све три партиције сада изгледа овако:

Означити локацију за инсталацију покретача система (у случају да корисник није сигуран неће се ништа лоше десити ако то подешавање остане нетакнуто).
Бирањем дугмета Инсталирај сада у позадини последних подешавања која ће одредити корисника одвија се инсталација система.


9.

Где се налазите?
Потребно је одредити локацију.


10.

Ко сте Ви?
Вредности које буду унете одредиће корисника, лозинку, као и опција за уношење лозинке или аутоматско логовање на које треба обратити пажњу ако систем неће имати једног корисника. У најбољем је интересу корисника да памти своју лозинку.


11.

Добродошли у Ubuntu 11.04
Када инсталација буде готова, извадити компакт диск и рестартовати рачунар када то буде затражено, што ће уједно означити и завршетак инсталације.

Стране: 1 2